AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, istakao je da u najnovijem saopštenju Kvinte ima nekoliko spornih stvari za Srbiju.

- Oni traže da se što pre nastave pregovori između Beograda i Prištine, da Priština ukine takse, a mi da povučemo kampanju protiv nezavisnosti Kosova - objašnjava Đurić za Pink i naglašava da to nikako nije isto i da je to veštačka ravnilovka.

- Saopštenje me nije iznenadilo, mi smo već navikli na to. Međunarodna zajednica je nekome majka, a nekome maćeha - ocenjuje on i dodaje da nama nije mnogo bila naklonjena.

Kako naglašva, ne može da se izjednači neko ko gazi sve sprazume poput CEFTA sporazuma i sporazuma o protoki robe i kapitala i nekoga ko brani svoju teritoriju.

- Kažu nam da prestanemo - Sa čim da prestanemo? Da prestanemo sa tim da dozvoljavamo da nam otimaju našu teritoriju, svetinje? - Zapitao se Đurić i rekao da je to jedna nelogičnost i bazična nepravda.

To je veštačka ravnilovka, sa jedne strane imate one koji krše zakon, a sa druge Srbiju koja se brani - dodaje Direktor kancelarije za KiM.

Kako ocenjuje, to saopštenje pokazuje da su poistovetili takse sa odbranom Srbije i pokazali su šta žele kao ishod dijaloga, a to je da Srbija prizna Kosovo, na šta je ukazivao i predsednik Vučić.

-Nećemo kukati, nastavićemo da radimo, Srbija će svoju visoku i unutrašnju politiku voditi gledajući svoje interese. To je rešenje za koje se borimo, a sve je u interesu Srbije i Srba i da njima bude bolje - kaže Đurić.

Srbija će biti samo jača, Srbi na teritoriji KiM imaju podršku

Bez obzira na pritiske, Srbija će biti samo jača na terenu i podržavaće naš narod na teritoriji KiM.Kako naglašava, nastaviće da se radi u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.- To je plan predsednika Vučića za pomoć ljudima sa Kosova - istakao je Đurić, dodajući da u okviru tog plana za podršku ima oko 149 najrazličitijih projekata od obnove škola, bolnica do investicija.- To je samo signal da Srbi na KiM imaju podršku - naglasio je on.

Foto: TvPink Printscreen

Podsetivši na zločin u Goraždevcu, koji se dogodio pre 16 godina, istakavši da je u ataru tog sela počeo da se odlaže hemijski otpad.

- Atar sela Goraždevca postao je poligon za odlaganje hemijskog otpada za koji ne znamo koliko može da utiče na srpsko stanvništvo. Svi meštani Goraždevca su ustali protiv toga. To je još jedan vid pritiska i niko iz Međunarodne zajednice ne reaguje - kaže Đurić i ističe da Srbija ima jedinice za uklanjanje tog otpada i da treba da se to ukloni.

Napominje da će nastaviti da se pomaže i Goraždevcu, kao i drugim mestima na celoj teritoriji KiM.

- Obnavljamo i naše svetinje na KiM, više od 40 crkava i manastira smo obnovili, a neke je lično pomogao predsednik Vučić - ističe on.

Poručuje, da će se srpske vlasti truditi da sačuvaju slogu.

- Treba da ostanemo jedinstveni, monolitni i tako da delujemo, što već radi Srpska lista. Vrše se veliki pritisci, da se Srbi dole podele - kaže Đurić i dodaje da je SzS osnovao i neki Savez za Kosovo kome odgovaraju izborni uslovi Tačija i Hardainaja dok im izborni uslovi u centralnoj Srbiji ne odgovaraju.

#Marko Đurić

'