AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održao je vanrednu konferenciju za novinare i naglasio da u najnovijem saopštenju Kvinte ima nekoliko spornih stvari za Srbiju.

- Oni žele veštačko stvaranje uranilovke. Imate jasno kršenje CEFTE i potpuno protiv pravno nastojanje Prištine da se učlani u pojedine institucije i onda se Srbiji spočitava što se ponašala kako se ponašala - rekao je Đurić.

Kako je naglasio da je Beograd spreman za razgovor ali tek kada se ukinu takse.

- Nije Srbija koja je ponovo inicirala ponovo članstvo u Interpolu, UNESKU, sve to rade prištinske institucije, koje svojim agresivnim putem dovode do toga da Srbija mora da se brani u međunarodnim institucijama. To pokušavaju da izjednače - rekao je on.

Druga stvar koja je za Srbiju sporna je to što ovo saopštenje na najbolji način pokazuje kakav se ishod očekuje.

Foto: TvPink Printscreen

On je rekao da će nastaviti da rade na terenu u interesu građana na KiM i da brine o njima.

-Nastavićemo da radimo u interesu svih srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, to je plan predsednika Vučića za pomoć ljudima sa Kosova - istakao je Đurić, dodajući da u okviru tog plana za podršku ima oko 149 najrazličitijih projekata od obnove škola, bolnica do investicija.

-  Naš odgovor će biti dodatna podrška Srbima na KiM, racionalni odnos prema dijalogu i da se ne krše međunarodna prava, da se poštuju osnovni princip slobode, protoka robe i kapitala. Jasno i glasno ću reći da ne može biti uranilovke koja je veštačka koja nije zasnovana na pravu - rekao je Đurić.

Vidi se kakav ishod oni žele da bude, a ishod treba da bude prihvatljiv za obe strane, ocenjuje on.

-Briga države Srbije neće biti manja, veoma je značajno da se iz Srbije čuje poruka da ćemo vodićiti svoju politiku vodeći računa o svojim unutrašnjim, državnim i nacionalnim interesima, a veštački uranilovka neće moći - zaključio je Đurić.

#Kosovo

#Marko Đurić

'