AKTUELNO

Govoreći o obeležavanju 24. godine od akcije "Oluja" u manastiru Krušedol, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je to za Srbiju najtužniji dan u modernoj istoriji.

- Svi su mogli da vide na koji način smo mi obeležili dan sećanja na prognane Srbe u manastiru Krušedol i šta je govorio predsednik Vučić. Za nas je to bio najtužniji dan u modernoj istoriji. Predsednik Vučić je poslao poruke pomirenja, pružio je ruku pomirenja prema svima, rekao je da se Srbija okreće budućnosti. Takođe, predesdnik je rekao, da nikad ne može da se zaboravi to što se desilo i da ćemo se uvek sa tugom se podsećati na taj dan - rekao je Vesić, naglasivši da Vučić ni jednom svojom rečju nije uvredio bilo koga, iz Hrvatske posebno, niti je uvredio bilo koga iz regiona.

- Sa druge strane imali ste proslavu u Kininu koja je bila puna izliva mržnje, gde su se utrkivali da pošalju što uvredljiviju poruku, ko će više da preti, pretili su nekom novom Olujom, predsednica države Kolinda Grabar Kitarović je rekla da joj je žao što nije uzela pušku - podsetio je zamenik gradonačelnika.

Kada sve to vidite, kako kaže,  jasno vam je ko kakvu politiku vodi na Balkanu. To se, naglašava Vesić,  na najbolji način videlo u poslednjih nekoliko dana i pokazalo se kakve su prave namere naše, a kakve Hrvatske vlasti.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi taj dan obeležavamo sa tugom, vrlo dostojanstveno, sa sećanjem na sve poginule i raseljene, poslali smo jasnu poruku ne samo Hrvatskoj već i svetu i pitamo se gde je nestalo skoro 500.000 Srba iz Hrvatske? Gde su ti ljudi nestali i otišli, da li su otišli dobrovoljno, ili su ih oterali bombama i puškama? - zapitao se Vesić.

- To je najveće etničko čišćenje sa kraja 20. veka i pitamo se hoće li za to neko da odgovara? Nisu odgovarali oni koji su osmislili ni oni koji su ubijali, nije odgovarao ni onaj ko je dao nalog svojim komandantima da 'očiste' od Srba zemlju, i to je jasno, nikad niko za to nije odgovarao - istakao je Vesić.

- Sad se još dopušta da oni slave genocid i etničko čišćenje, predsednica kaže da joj je žao što nije uzela pušku, ali i u tom ludilu Srbija šalje poruku pomirenja da je za saradnju, Vučić i Dodik i Irenej niko poslao nije poruku koja potpiruje bilo kakvu tenziju - podsetio je Vesić i dodao da Vučić vodi konstruktivnu politiku.

- Mi smo zemlja koja je najkonstruktivnija na Balkanu, Vučić nije dozvolio da Srbija pokaže nekonstruktivnost u bilo kojoj krizi u koja se dogodila u regionu, dali smo doprinos za ovaj region, jer je naš interes da bude mir - zaključio je Vesić.

Govoreći o mržnji prema Srbiji i srpskom narodu, Vesić kaže da je činjenica da su mnoge od država koje su nastale na teritoriji bivše Jugoslavije svoj nacionalni identitet gradile na mržnji prema Srbima.

- Nije Hrvatska jedina takva država, misle da će tako da se dokažu i da dokažu svoj nacionalni identitet, jer će da nas mrze, a mi kao država moramo da se tome suprotstvimo. Jedna velika istina je izrečena na Danu sećanja, a to je ja mislim, Dodik izrekao, 'gde god Srbi nisu imali svoju državu nisu imali zaštitu' i to se pokazalo od Prvog svetskog rata - primetio je Vesić.

-Mi kao država moramo tome da se suprotstavimo, a to možemo samo jedinstvom svih Srba. Važnu ulogu u tome ima predsednik Aleksandar Vučić. Ranije se taj datum u Srbiji i nije posebno obeležavao i kao da se nekako krio, pa se sve završavalo liturgijom u Crkvi Svetog Marka - rekao je Vesić.

-Taj dan kao da se krio, Srbija je ćutala o tom datumu, kao da se dogodilo nešto za šta smo mi krivi. Tek je Vučić predložio da se uvede Dan sećanja i da se prisećamo kako se nikad novi Bljesak ni Oluja ne bi dogodili. Mogli ste da vidite da predstavnici svih organizacija dolaze na taj Dan sećanja i tako pokazujemo da smo jedinstveni i da imamo jedinstvenu politiku i to je najbolja odbrana za naš narod - zaključuje zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

#Oluja

'