AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da su "prazne priče" da je Rusija imala uticaja na pojedine zemlje da povuku priznanje Kosova.

Upitan kakvu je ulogu imala Rusija i da li je bilo "trgovanja" bilateralnim sporazumima i ukidanjem viza za zemlje koje su povlačile priznanje on je kazao da je Srbija sve radila sama.

- Mislim da su to prazne priče jer time što vi govorite to vi izražavate sumnju u našu snagu. Verujte niko nam nije pomogao sami smo to radili i sami ćemo to raditi i dalje i ako je neko pomogao ja mu se zahvaljujem. Samo da znam ko je - rekao je Dačić novinarima pre sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije na čijem je čelu.

On je kazao da je i predsednik Rusije Vladimir Putin kada je bio u Srbiji rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je veoma iznenađen brojem zemalja koji su povukle priznanje te da je to velik uspeh.

Dačić je kazao i da "Amerikanci" drugim državama nude ekonomsku pomoć da bi priznale Kosovo.

- Ja ne znam da li ima viza izmedu tih zemalja i Rusije, ali i da je to tačno, pa šta rade ovi drugi, šta radi Amerika, da bi priznale druge države Kosovo nudi ekonomsku pomoć, ukidanje viza je za njih sitno - rekao je Dačić.

Upitan o očekivanjima od novog ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka on je kazao da da je to "stari prijatelj".

Dačić je kazao da mu je savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da SAD "nema šta da pritiskaju Srbiju" i da znaju da "krivac nije u Beogradu, nego u Prištini".

- Toliko o Trampovoj administraciji, a kada ste pitali demokratu Nensi Pelosi, ona je rekla: 'Kosovo je za nas završena tema', znači navijam za Trampa i tačka - kazao je Dačić.

#Ivica Dačić

#Kosovo

'