AKTUELNO

Krajnji cilj je da nema Srba na KiM. Međutim, uspešni smo u tome da ih sačuvamo, da ih osnažimo, da ne dozvolimo da se oni pomere, rekao je ministar Akeksandar Vulin.

Ostavka Ramuša Haradinaja i njego odlazak u Hag je farsa i način da se dijalog odloži i prekine, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin. On objašnjava da je u pitanju igra "za unutrašnju upotrebu", da nije prvi put da Haradinaj odlazi u Hag i da se vraća kao heroj, a da svi svedoci budu ubijeni.

- Nadam se da je neko od svedoka pretekao i da će ga ovaj put sačuvati. Do sada su ubili desetine ljudi koji su svedočili protiv Ramuša Haradinaja. Bojim se da je nešto drugo u pitanju, da je sve ovo farsa i način da se dijalog odloži, da se prekine, ali da se stavi teret na Srbiju - rekao je Vulin.

On takođe kaže da Haradinaj odlazi da jača svoju poziciju, da se posle izbora vrati kao apsolutni pobednik, te podseca da se na taj način vec dva puta vracao iz Haga.

- Nije problem da Haradinaj dođe iz Haga i da postane premijer, ali je strašan problem da general Lazarević živi u Nišu, da pukovnik Šljivančanin i general Ojdanić budu živi. Šiptari koji su bili u Haškom tribunalu postaju premijeri, ministri, predsednici i to je normalno - naglasio je Vulin.

Napominje da je plan zapadanih zemalja bio da pre 2012. godine Kosovo bude priznata država, da se Srbija u potpunosti ukloni sa prostora KiM.

- Kada smo 2012. godine poceli da dolazimo u Brisel na pregovore to nam je jasno predoceno. Od nas se samo trazilo da sprovedemo ono sto je potpisao Borko Stefanović, Vuk Jeremić i ono sto je dogovorio Boris Tadić - istakao je on. Dodaje da su se dolaskom Aleksandra Vučića stvari promenile, a da je ovo još jedan pritisak na Srbiju i Vučića i da traže ono što ne mogu da dobiju.

- Krajnji cilj je da nema Srba na KiM. Međutim, uspešni smo u tome da ih sačuvamo, da ih osnažimo, da ne dozvolimo da se oni pomere. Vodimo računa o njihovoj bezbednosti, zdravstvu, obrazovanju, zatim u ekonomskom smislu. Vlada Srbije isplati oko 40.000 raznih davanja na KiM od plata do socijalne pomoći - naveo je on.

Podseća na izjavu predsednika države da Srbija neće dozvoliti ponavljanje akcije "Oluja" i pogrom iz 2004. godine, ali da će uciniti sve da se sačuva mir i stabilnost.

- Srbima je cilj mir i stabilnost, Šiptarima nije i oni hoce sukob u kome ce ih NATO ponovo zaštititi. Oni samo to traže, na nama je da to izbegnemo -  rekao je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

#Ramuš Haradinaj

'