AKTUELNO

Sagovornici Pink.rs smatraju da je vest o ostavci Ramuša Haradijana pozitivna jer je on blokirao odnose ne samo na relaciji Beograd - Priština već i u celom regionu. To je, ističu politički analitičari, dokaz da Haradinaj nije tako nedodirljiv kao što se u svojoj aroganciji predstavljao.

- Ovo znači da se stvari menjaju iz korena, i da je to odluka doneta u Vašingrtonu zato što je on prepoznat kao prepreka regionalnoj stabilnosti i nekoj vrsti kompromisa. Tako da je on kao problem zapravo prepušten Haškom tribunalu koji je instrument za rešavanje američkih problema, a Haradinaj očigledno više nije deo rešenja, već deo problema - rekao je politički analitičar Branko Radun.

Ukazuje da je ovo pozitivna vest, zato što je on blokirao odnose ne samo na relaciji Beograd-Priština, već i u celom regionu, i da je zapravo on bio izvor kako političke, tako i svake druge nestabilnosti.

- Njegov odlazak blagotvorno će delovati na ceo region jer će oslabiti preterane ambicije Albanaca i one će se svesti na nešto manju meru - dodao je Radun.

Foto: Medija centar Beograd

- Haradinaj jeste imao podršku nekih krugova na Zapadu, ali je očigledno da i drugi krugovi imaju ozbiljne zamerke na takvo njegovo ponašanje i to mu nisu zaboravili, tu negde i jača pozicija Beograda i Srbije prema Zapadu i Istoku - kazao je Radun.

Prema njegovim rečima Srbija u očima drugih postaje stvarno značajniji faktor zato što je pokazala da taj avanturizam Albanaca ne vodi ničemu.

Objašnjava da su Sjedinjene Američke Države uvek imale vodeću ulogu u pregovorima, jer mi zapravo uvek pregovaramo sa Amerikamci, ne pregovaramo sa Albancima, i da će ovim spletom okolnosti biti otvorene nove mogućnosti za stabilizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- Srbija jeste ključni faktor na Balkanu, jer se ništa na Balkanu ne može rešiti bez podrške Srbije i njenog uključivanja u to - zaključio je Radun.

Haradinajeva ostavka zbog taksi, do Haga će samo prošetati

Beogradski advokat Branislav Tapušković smatra da Ramuš Haradinaj nije podneo ostavku na mesto kosovskog premijera zbog poziva u Hag, kako je to on predstavio, već zbog sukoba u Prištini oko ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije. - On će se prošetati do Haga i vratiti se nazad kao i svi ostali...Mislim on više nikada neće doći u obzir kao "optuženi" jer će uvek reći da je već odogovarao u pred Haškim tribunalom koji ga je oslobodio od optužbi za zločine na Kosovu i Metohiji, te da ne može da se protiv njega ponovo pokreće postupak - smatra Tapušković koji je ranije bio "prijatelj suda" u Haškom tribunalu. On je izjavi za Tanjug rekao da smatra da je Haradinaj ostavku podneo pod pritiskom velikih sila u vezi sa ukidanjem taksi, dok je "šetnja do Haga samo maskiranje problema".Pozvani sa Kosova pričaju da idu kao osumnjičeni, ali će se tek videti da li će biti svedoci ili optuženi u nekom od postupaka, napomenuo je advokat.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenuje da je ostavka Ramuša Haradinaja ohrabrujuća kada je reč o dinamici pregovaračkog procesa Beograda i Prištine jer je on svojim tvrdim stavom bio prepreka traženju kompromisa.

- Sa stanovišta onoga što je zahtev Haškog tribunala ta odluka je opravdana zato što je neko ko je osumnjičen pred Haškim tribunalom ne može da bude nosilac tako visoke državne funkcije kao što je data Hradinaju – rekao je Vuk Stanković za Pink.rs.

On je dodao da, Haradinaj nema više nikakav ni politički, ni moralni kredibilitet da predstavlja bilo koga.

- To je uvod u neku vrstu, ja mislim, trajnijeg uklanjanja njega sa političke scene na Kosovu i njegovog sklanjanja sa mesta pregovarača u vrlo složenom procesu pregovora koji se vodi da Srbijom u traženju rešenja za Kosovo – naveo je Vuk Stanković.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, ovo je svakako teška vest za Haradinajeve pristalice, kao i za njega, ali je ohrabrujuća kada je reč o dinamici pregovaračkog procesa jer Haradinaj je svojim tvrdim stavom bio prepreka traženju kompromisa, krešenja koje bi usaglasilo interese obe strane.

Vuk Stanković je istakao da je ovo istovremeno dokaz da on nije tako nedodirljiv kao što se u svojoj aroganciji predstavljao .

- Videli ste kako je poslednjih meseci arogantno i tvrdoglavo umeo da se postavi prema svim predstavnicima EU, Francuske i Nemačke i svima koji su tražili da se povuku sankcije – istakao je on.

Kako je dodao, poziv Haškog tribunala i njegova promptna ostavka su dokaz da samozvani svemoćni lider lažne albanske države ipak nije toliko moćan i bitan kao što se predstvalja.

- Mislim da sada sledi jedna politička kriza na Kosovu koja može na različite načine da se raspetlja, ali bez Haradinaja postoji veći procenat šanse da se pronađe neka vrsta kompromisnog rešenja – istakao je Vuk Stanković.

Podsetio je da Haradinaj u svojoj biografiji ima puno zločina tokom oružanih sukoba na KiM.

- Mislim da je ovo put ka tome da pravda bude zadovoljena, jer njegove žrtve zaslušuju svako vrstu moralne i pravne satisfakcije – naglasio je Vuk Stanković.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na sednici vlade.

Haradinaj je na kraju sednice vlade tzv. Kosova saopštio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, javlja Koha.net.

#Ramuš Haradinaj

'