AKTUELNO

Četvrta ministarska konferencije o inovacijama Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, pod nazivom 'Zajedinička vizija za inovativnu budućnost', biće održana u Beogradu 8. i 9. oktobra ove godine.

U Ministarstvu spoljnih poslova danas je tim povodom održan brifing, koji su vodili državni sekretar MSP Nemanja Stevanović i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, u svojstvu domaćina predstojeće Konferencije, a prisustvovali su predstavnici ambasada zemalja mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

To su predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, NR Kine, Poljske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Crne Gore i Češke, saopštilo je MSP.

Prisutni su detaljno upoznati sa tokom priprema i do sada utvrđenim elementima konferencije u okviru koje je, pored ministarskog sastanka, predviđen i odvojeni biznis forum, pod nazivom "2nd Innovation Talk Conference".

Zemlje koje još nisu zvanično potvrdile svoje učešće, zamoljene su da to učine, u cilju što efikasnije i kvalitetnije pripreme konferencije.

Prisutni su upoznati da je, pored ministarskih delegacija, na Konferenciji predviđeno učešće i predstavnika industrijskih i naučno-tehnoloških parkova, poslovnih inkubatora, univerziteta, kompanija i startapova iz oblasti veštačke inteligencije, sajber bezbednosti, pametnih gradova, železnica, e-trgovine, robotike.

Na pripremnom sastanku su bili i predstavnici drugih ministarstava i institucija Srbije, koji su uključeni u organizaciju pomenute Konferencije - predstavnici Vlade Srbije, Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Kabineta ministra rudarstva i energetike Srbije i nacionalnog koordinatora Srbije za saradnju Kina-CIEZ i Privredne komore Srbije.

#Kina

#Konferencija

'