AKTUELNO

U planu je i realizacija projekta uređenja pešačke zone oko mosta.

U Kosovskoj Mitrovici sutra će početi uređenje prostora oko mosta koji deli južni od severnog dela grada, uključujući i uklanjanje potpornog zida, predviđeno je dogovorom koji su  postigli gradonačlnik Severne Mitrovice i kosovski ministar za prostorno planiranje, Goran Rakić i Ferat Šalja.

Sporazumom je predviđeno da se sutra ukloni potporni zid, a 7. februara počela bi realizacija projekta uređenja pešačke zone oko mosta, koji danas treba da odobri opština Severna Mitrovica.

Time je stavljena tačka na pitanje zida od 80-tak santimetara, koje je u dijalogu na visokom nivou u Briselu, dva puta u prethodnih nekoliko dana, nametnuto kao ključno, a pitanje formiranja Zajednice srpskih opština gurnuto u stranu, iako je to suština Briselskog sporazuma i suština za Srbe, na kojem prištinska strana ne čini ništa već skoro četiri godine.

Pitanje uređenja okoline mosta, pa i zida, dogovoreno je još ranije, u konsultacijama vlade Srbije sa političkim predstavnicima Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice. Uprkos tome, kako je preneo premijer Aleksandar Vučić, u dijalogu je to pitanje otvarano kao da "ništa nismo ni razgovarali".

J. Stanković

#Aleksandar Vučić

#Kosovska Mitrovica

#zid

'