AKTUELNO

U Ministarstvo spoljnih poslova Srbije danas je pozvan privremeni otpravnik poslova u Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu Iva Kruleva radi razjašnjenja situacije koja je nastala posle istupanja predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova i Metohije.

Kruleva je pozvana po nalogu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i tom prilikom je još jednom istaknuto da je ova izjava premijera Borisova neprihvatljiva, jer nije tačna, a tiče se najznačajnijeg pitanja za svaku zemlju, pitanja teritorijalnog integriteta, saopšteno je iz Ministarstva.

Ta izjava nije u skladu sa očekivanjima Republike Srbije o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima. Ponovljeno je da se Srbija nada da se takve izjave neće ponoviti ubuduće. Stav EU nije nezavisno Kosovo, i toga bi svi trebalo da se pridržavaju - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u otvorenom razgovoru sa naše strane je izraženo iznenađenje zbog poziva koji je ovim povodom upućen ambasadoru Republike Srbije u Sofiji.

Ponovljena je spremnost Srbije da nastavi da razvija i produbljuje dobrosusedske odnose sa Bugarskom i još jednom istaknuta zahvalnost na podršci koju Bugarska pruža našoj zemlji na putu ka EU.

#Bojko Borisov

#Ministarstvo spoljnih poslova

'