AKTUELNO

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković izjavio je da je poseta američkog kongresmena Eliota Engela Srbiji potvrda da je svima jasno, pa i SAD, da nema rešenja kosovskog pitanja bez Srbije.

Marinković je za Novo jutro TV Pink rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posvećen i raspoložen da nastavi dijalog sa Prištinom, ali uz poštovanje nacionalnih interesa Srbije.

Marinković dodaje da je sa kolegama poslanicima Engelu predočio da je pozicija Srbije jasna, da je naša zemlja voljna i posvećena dijalogu, mirnom rešenju i da će insistirati na tome, ali da neće tolerisati brutalno ponašanje kosovskih albanaca, uključujući i takse od 100 odsto.

Za Engela kaže da je u Srbiji bio 1996. godine i da se susreo tada sa predsednikom Slobodanom Miloševićem i dodaje da je dužnost političara da imaju komunikaciju sa svima.

Foto: TvPink Printscreen

- Građani treba da znaju da Srbija treba da sarađuje sa SAD i svim institucijama tamo i da se jedan od ključeva rešenja naših političkih i ekonomskih pitanja nalazi u Vašingtonu i da je potrebno da imamo najbolje mogućer odnose sa njima - naveo je Marinković.

Kako dodaje, pozicija Srbije u rešavanju kosovskog pitanja bila bi mnogo bolja danas da su takvu komunikaciju sa kongresmenima SAD imali političari u Srbiji devedesetih godina.

- Predsednik Vučić vodi izbalansiranu spoljnu politiku, koja je usmerena na ostvarivanje srpskih nacionalnih interesa i spreman je da o tome razgovara sa svima, pa i sa ozloglašenim Eliotom Engelom koji je u kampanji – naglasio je Marinković.

Foto: TvPink Printscreen

Engel važi za jednog od najvećih albanskih lobista u SAD, a Marinković kaže da on od toga neće odustati jer predstoje izbori, a on u distriktu u Njujorku ima oko 40.000 albanskih birača.

- Naš narod ne treba da zaboravi da i Srbija ima prijatelje u SAD i u Kongresu - zaključio je Marinković.

Duško Tomić, profesor Univerziteta za bezbednost i globalne studije, Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, govoreći o tome što neki pokušavaju da predstave Srbe kao zločince kaže da je Srbija permanentno izložena obaveštajnoj ujdurmi protiv nas.

Foto: TvPink Printscreen

- Izbalansirani odnos koji u poslednje vreme vodi predsednik Vučić je u mnogo čemu promenio taj diskurs i oni uviđaju da je Srbija otvorena za pregovore, nije to više ona kruta Srbija koja se drži samo svojih načela – smatra Tomić i dodaje:

- Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu koja ima povlašćenu trgovinu sa EU, sa Kinom, sa Rusikom Federaciju. U ovom trenutku, kada su mnoge evropske zemlje u negativnom odnosu prema Rusiji ta izbalansirana politika koju mi vodimo itekako je kapitalni zamajac.

#Kosovo i Metohija

#Vladimir Marinković

'