AKTUELNO

Priština više ne pominje eventualni napad na sever Kosova, već i centralnu Srbiju, oni hoće da iskoriste albanske lidere dole, kako bi podstakli krizu, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink Milan Dobromirović, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Informer".

Komentarišući informacije da Haradinaj i Tači, kako prenose neki mediji, planiraju da pre kraja leta izazovu oružane sukobe na jugu centralne Srbije, Dobromirović je rekao da su to informacije koje su potekle od izvora u bezbednosnim službama, i kako kaže, njima to svakako treba.

- Više se ne pominje eventualni napad na sever Kosova, već i na centralnu  Srbiju. Oni hoće sada da iskoriste Albanske lidere dole, da potstaknu krizu. Nije im više dovoljan sever Kosova, njihovi apetiti su porasli – rekao je Dobromirović.

Prema njegovim rečima, kada vas niko ne dira, vama rastu apetiti.

- Čak i da ne uspeju da krenu u neku akciju, možemo samo da zamislimo situaciju u kojoj bi ponovo specijalci Rosu krenuli na sever Kosova, a istovremeno da se desi napad u Bujanovcu, Medeveđi i u Raškoj oblasti, sigurno da nam ne bi bilo lako. Pritisak je konstatan – rekao je Dobromirović.

Vlada Radulović, vojno-poitički analitičar, istakao je da oni više nemaju razlog da ih bilo ko podstiče, oni, kako kaže, vladaju i kontrolišu svu teritoriju dole.

- Imaju odrešene ruke, i sada iz ove perspektive, koliko pritisaka ima na Srbiju sa jedne strane, toliko sa druge nedostaje pritiska na njih. Oni svakako imaju svoje mentore, ali sada su mnogo komotniji u svojim postupcima – rekao je Radulović.

Foto: TvPink Printscreen

Komentarišući istorijski sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Severne Koreje Kim Džong-una, Radulović je rekao da je plan bio da sastanak traje oko dva, tri minuta, a da su se zadržali oko pola sata, što pokazuje, kako kaže, da su obe strane bile zadovoljne susretom.

- Nije sporna denuklearizacija ako će da se ide na potpunu denuklearizaciju, ali to mora da znači da u tu priču ide i Južna Koreja i Amerika do kraja, ali mi imamo situaciju gde se navodne kreće u tu priču, ali se negde samo podrazumeva da se to odnosi samo na Severnu Koreju – rekao je Radulović.

Kako kaže, jedina stvar koja se tu poštuje od tih sastanaka jeste to, da nema više onakvih nukelarnih proba kakve su bile u Severnoj Koreji.

Dobromirović je rekao da je ovaj sastanak vest broj jedan u svetu, zato što je u toku predizborna kampanja u SAD.

- Trampu je potreban spoljnopolitički uspeh, nešto na međunarodnom planu što bi mogao da pokaže kao uspeh. Za sada nije postigao neki veći međunarodni uspeh, i to mu je sada potrebno. Treba da pokaže kako je on svetski lider – rekao je Dobromirović.

Kako kaže, ovo je idealna prilika da on proba da Kim-a koji slovi za nestabilnog lidera, da ga nagovori da se odrekne nuklearnog oružja.

- Ali, ono što je sigurno, svako ko ima nuklearno oružje, nikada ga se neće u potpunosti odreći. Ni SAD, ni Rusija, svako ko ima i jednu bojevu glavu, ne može tako lako da je se odrekne – rekao je Dobromirović.

#Albanci

#Kosovo

#Napad

'