AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, povodom toga što samit u Parizu neće biti održan, izjavio je da to jeste nečiji poraz, a da je ponajmanje poraz Srbije, kao i da je to jedino dobro u svemu ovome.

- Tači je dao jednu izjavu, da je ovo poraz za Kosovo, jer je Kosovo označeno kao krivac zašto je odložen ovaj sastanak. On je rekao tačno kakva je situacija, a time je napao Haradinaja jer nije hteo da popusti, odnosno da ukine takse – kazao je Dačić za Novo jutro TV Pink.

Dačić je podsetio da je ranije govorio o tome da će sastanak biti odložen ukoliko Haradinaj bude tvrdoglav i ukoliko ne bude slušao ono što Merkelova i Makron predlažu, dodajući da Makron neće dozvoliti sebi po drugi put situaciju da mu neko udari šamar u sred Pariza, kao što je to bilo u sred Berlina.

Foto: TvPink Printscreen

- Podsetiću da je Haradinaj na sastanku u Berlinu ponizio Merkelovu i Makrona, jer su oni tada njemu u zamenu za to da ukine takse ponudili da oni pomognu da Kosovo dobije viznu liberalizaciju i da pomognu u napredovanju ka Evropskoj uniji. U tom momentu on je rekao “A ko će to meni da garantuje?” – naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, nema mnogo tuge ni u Briselu ni u Vašingtonu što je sastanak u Parizu odložen.

- To govori o tome da SAD ovo vide kao dokaz da bez njih ništa ne može da se završi. Sada oni koji su pokušali da organizuju ovaj sastanak vide da to nije lako. Haradinaj ima logiku da sada pokušava da kaže da je Srbija ta koja neće da nastavi dijalog, jer neće da nastavi dijalog dok se ne ukinu takse – ocenio je ministar spoljnih poslova.

Dačić ističe da je potezi Prištine prelaze u bezobrazluk, jer su uveli takse, a pre toga nisu ni formirali ZSO, a doneli su odluku o formiranju vojske, razne deklaracije i rezolucije, upadali na sever.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne može čovek više da se seti šta su sve radili, a onda na kraju kažu da Srbija treba da nastavi dijalog bez bilo kakvog uslovljavanja. Hoće da kažu da je tu napravljena jedna nova realnost i da će takse ostati dok Srbija ne prizna Kosovo – smatra Dačić.

Kako dodaje, u ovom trenutku je veoma rano reći kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine i kakav može da bude sled događaja.

- Dijalog je trebalo da se nastavi, da je bilo šanse da dođe do nekog pozitivnog ishoda u Parizu, ali toga nema - naveo je Dačić.

Kako je rekao, ne očekuje skori nastavak dijaloga jer se, kaže, evropski lideri bave drugim temama, a jedna od glavnih je izbor funkcionera vodećih institucija u EU - predsednika Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Evropskog saveta i Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku.

#Ivica Dačić

'