AKTUELNO

Merkel i Makron bi mogli da postignu uspeh dijalogom između Beograda i Prištine, a opet, on nije moguć bez ukidanja taksi. Pitanje je samo da li su oni iskreni u svojim izjavama ili nisu, rekao je za Novo jutro Milan Dobromirović, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Informer".

Dobromirović je, komentarišući političke prilike oko Kosova i Metohije, kao i skoro odloženi sastanak Beograda i Prištine u Parizu, da ne može da poveruje da je jedan Hašim Tači ili Haradinaj jači od jedne Angele Merkel ili od Makrona.

- To ne pije vodu. Ovo dvoje su najmoćniji evropski političari, i to je ona priča da je Evropi potreban neki uspeh u vezi sa Kosovom. To bi mogli da postignu dijalogom između Beograda i Prištine, a opet, on nije moguć bez ukidanja taksi. Pitanje je samo da li su oni iskreni u svojim izjavama ili nisu – rekao je Dobromirović.

Kako kaže, pitanje je da li su njihove zvanične izjave samo maska, a da u stvari misle nešto sasvim drugo, zato što, kako dodaje, jedno pričaju a ništa ne rade.

- Moramo da shvatimo licemerje svetske politike, i da ništa nije onakvo kako izgleda. Sve je to očigledno kao što su trenutno i ove klimatske prilike na Balkanu, tako su i političke prilike nestabilne. Srbi su stalno loši momci, stalno treba da se kažnjavaju, i tako se to odražava i na ovaj otkazani sastanak u Parizu – rekao je Jeremić.

Predrag Jeremić, urednik portala "Embargo", rekao je da smo svedoci već 50-tak godina unazad, praktično od Drugog svetskog rata da se ta tema gura pod tepih i da se samo s vremena na vreme izgura, ukoliko je kako kaže, potrebno da joj se da neki veći svetski i evropski značaj, a dodaje, uvek se sve svede na isto.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi moramo da insistiramo na onome što je naša politika. Nema razgovora sa Prištinom dok se takse ne ukinu – rekao je Dobromirović.

Kako kaže, skandalizovan je izjavom Haradinaja u kojoj je rekao da će takse ostaviti doveka, odnosno, kako objašnjava, dok Srbija ne prizna Kosovo.

Jeremić ističe da američka spoljna politika ima jasan cilj i jasnu strategiju.

- Oni vide samo ono što žele da vide, i čuju samo ono što žele da čuju. U ovom trenutku uopšte ih ne interesuje priča o taksama. Njih zanima samo konačni cilj, a to je priznavanje Kosova od rukovodstva Srbije. Tako se i ponašaju. Ako oni ne vide da su uvedene takse na Kosovu, one za njih i ne postoje – rekao je Jeremić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, apsurdno je da ovi lideri iz šume bilo šta rade dok ne dobiju nalog iz Amerike.

Dobromirović kaže da ni Merkelovoj ni Makronu nije odgovaralo da održe sastanak na kome su znali da ništa neće napraviti.

- Njihove moći polako opadaju i imaju svojih ličnih problema. Njihova moć polako propada. Oni imaju problema u svom dvorištu – rekao je Dobromirović.

Kako kaže, postoje analitičari koji cene da je Trampu takođe potreban uspeh, da nešto reši što drugi nisu mogli.

- Takođe, možda mu treba i rat. Ali bi svakako rešenje Kosova bio veliki uspeh za njega – rekao je Dobromirović.

Jeremić kaže da mu sve liči na strategiju iznurivanja, iscrpljivanja, kao i kako kaže, pokušaja da smanje srpsku zajednicu na KiM, da bi se iselili svojevoljno.

#Kosovo i Metohija

#Milan Dobromirović

#Priština

'