AKTUELNO

Grčki premijer je ustakao da se stav Grčke po pitanju KiM neće menjati.

Predsednik Tomsilav Nikolić izjavio je da su Srbiji dragocene zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, a predsednik grčke vlade Aleksis Cipras poručio da ta zemlja podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, želi da pomogne u njegovom rešavanju i neće tim povodom trpeti pritiske.

Cipras je naglasio i da Grčka podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju uprkos teškoćama sa kojima se suočava i izrazio uverenje da će punopravno članstvo doprineti jačanju mira i stabilnosti na Balkanu.

- Mi želimo da vam pomognemo u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, ulažemo napore da bi istorija i tradicija živele, ali očuvanje stabilnosti je ključno za Srbiju, pre svega. Mi podržavamo Srbiju po pitanju Kosova i Metohije. Želim da istaknem da niko nad nama ne može da vrši pritisak. Mogu da nam traže nešto i da pokušaju da nas ubede u nešto, ali mi smo suverena država. Mi gajimo osećaj pravde i to je sa naše strane vrednovanje saradnje i izgradnje mira i stabilnosti - poručio je Cirpas.

Foto: Tanjug

Nikolić i Cipras izrazili su želju da odnosi Srbije i Grčke budu još snažniji i da dobiju novu dimenziju, posebno u segmentu privrede.

Nikolić je uz ocenu da su bilateralni odnosi iskreni i prijateljski istakao da su Srbiji posebno dragocene zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, kao i iskrena i nedvosmislena podrška naporima koje ulaže da očuva mir i stabilnost u regionu Balkana.

Posebnu vrednost imaju ekonomske veze, koje nisu narušene uprkos krizi, naglasio je predsednik Nikolić i dodao da je svestan da se Grčka suočava sa teškoćama, kao što je nezaposlenost, ali da će investitori koji posluju u Srbiji ostati i da će biti preporuka i drugima da dođu i ulažu.

On je rekao da su Grčka i Srbija pokazale kako se poštuju demokratske i humane vrednosti tokom migrantske krize i izrazio očekivanje da će Evropska unija naći održivo i primenljivo rešenje, naglasivši da ograde nisu rešenje i da izbeglice ne možete primorati da ostanu u Srbiji, s obzirom na to da ne žele ni da se registruju, u strahu da će biti vraćeni u zemlju registracije.

Nikolić je uputio poziv predsedniku Republike Grčke Prokopisu Pavlopulosu da dođe u Srbiju nakon predsedničkih izbora.

- Mi ćemo očuvati stav koji držimo, osvrt na istorijske odnose je važan, ali moramo snažnije da gradimo budućnost, posebno konkretne inicijative u oblasti ekonomije i da unapredimo i povećamo ritam jačanja infrastrukture i veći broj turista u obe zemlje - istakao je Cipras.

On je rekao da Grčka ima želju da odnos Srbije i Grčke, posebno imajući u vidu istorijsko nasleđe, bude još snažniji i da dobije novu dimenziju, posebno u segmentu privrede.

- Srećan sam što Srbija prevazilazi teškoće, da postoji ravnoteža i to je važno - podvukao je Cipras koji je dodao da na unutrašnjem planu, Grčka vodi bitku protiv nezaposlenosti i za bolji standard građana.

I. P.

#Aleksis Cipras

#Grčka

#Kosovo

#Srbija

#Tomislav Nikolić

#saradnja

'