AKTUELNO

Stalni predstavnik Rusije pri EU, Vladimir Čižov, izrazio je sumnju da će sastanak u Parizu početkom jula biti održan dodavši da se sitaucija oko Kosova ponovo pogoršala posle samita u Berlinu.

On je na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu za Tas s rekao da je razlog za trenutno pogoršanje situacije oko Kosova je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Interesantno je da je ova odluka doneta (21. novembra prošle godine) pod izgovorom da EU navodno odugovlači proces ukidanja viza za građane Kosova - rekao je on.

To je, kako je dodao, izazvalo izliv reakcija svuda, čak i u američkom Stejt departmentu.

- Usledila je mnogo slabija reakcija, praktično nikakva, na drugu odluku, najavljenu istovremeno, o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u potpuno funkcionalnu vojsku, što je, verujem, jednako opasno - naglasio je Čižov.

Potom, kako je kazao, Evropljani su se odlučili za sastanak u Berlinu o situaciji na KiM.

- Posla su se, naročito latili evropski divovi - Angela Merkel i Emanuel Makron i takav sastanak se dogodio u Berlinu krajem maja. Ali posle toga, situacija se ponovo pogoršala - dogodio se sramotan incident na severu Kosova u kojem je jedna od žrtava bio i ruski državljanin, pripadnik Unmika Mihail Krasnoščekov - rekao je Čižov.

- Zbog toga, imam velike sumnje da će sledeći sastanak najavljen posle kraja prvih neuspešnih razgovora a zakazan za 1. i 2. jul u Parizu, zaista biti održan - naglasio je on.

Prema rečima ruskog diplomate, stupanje Berlina i Pariza u središte pažnje liči na pokušaj preuzimanja funkcija Evropske službe za spoljne poslove.

- U isto vreme, čini se da bi Priština htela radije da vidi Amerikance nego Federiku Mogerini (visoku predstavncu EU) i Helgu Šmit (generalnu sekretarku EEAS) ili čak Makrona ii Merkel - zaključo je Čižov.

#Pariz

#samit

'