AKTUELNO

Bez srama prisvojila srpsku tvrđavu!

Albancima kao da srpske srednjevekovne građevine i naša kulturna baština predstavljaju trn u oku, te na sve moguće načine pokušavaju da ih prisvoje i predstave kao deo njihove kulture.

Svojatanje srpskog kulturnog nasleđa je vrlo česta pojava, koju je danas nastavila lažna ambasadorka lažne države Kosovo u Sjedinjenim Američkim Dražavama Vljora Čitaku. Naime, ona je srednjovekovno utvrđenje Novo Brdo predstavila kao albansko.

Ona je na svom Tviter nalogu objavila fotografiju Novog Brda, uz poruku:

- Ovo nije set sa snimanja "Igre prestola", ovo je Kosovo - uz haštag "Kosovo je prelepo".

Ova objava izazvala je brojne komentare, a bilo je i onih negativnih koji su došli od onih korisnika koji znaju istoriju i koji su pokušali da predoče da je reč o svojatanju i falsifikovanju činjenica.

- Da li postoji nešto albansko da se pokaže u tom vašem Kosovu? Isključite srpsko kulturno i versko nasleđe, plus bilo šta što potiče iz vremena otomanske vladavine, pa me obavestite kada nađete bilo šta - poručio joj je jedan od tviteraša.

Novo Brdo inače je tvrđava koja se nalazi 20 kilometara istočno od Prištine. Podignuta je prvih godina vladavine kralja Milutina, sa ciljem zaštite bogatog rudnog područja u kome se ekspolatisalo gvožđe, olovo, srebro i zlato. Utvrđenje je svoju snagu pokazalo tokom više Osmanlijskih opsada, pogotovo tokom dvogodišnje opsade (1439-1441) u vreme kada srpska despotovina više nije postojala.

Danas je ceo prostor nekadašnje tvrđave u ruševinama, ali i pored toga ostaci kula svedoče o nekadašnjem bogatstvu. Poseban problem novobrdske tvrđave predstavljaju stalni pokušaji da se u njoj pronađe zakopano blago čime se uništavaju vredni arheološki slojevi.

#Kosovo

#Vljora Čitaku

'