AKTUELNO

U okviru zvanične posete Republici Togo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa najvišim zvaničnicima te zemlje, i pozvao na saradnju i uzajamnu podršku naše dve tradicionalno prijateljske zemlje.

Ministar Dačić imao je odvojene susrete sa predsednikom Faure Gnasingbom i sa svojim kolegom, ministrom spoljnih poslova, Robertom Dusijem.

Takođe, Dačić i šef diplomatije Republike Togo potpisali su Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Republike Togo.

Prema Dačićevim rečima, ovo je bio veoma važan sastanak za odnose Republike Srbije i Republike Togo.

- Srbija je sukcesor Jugoslavije i treba se podsetiti izuzetno dobrih odnosa koje je Jugoslavija u vreme Tita imala sa Togom, uključujući i sa ocem sadašnjeg predsednika - izjavio je ministar.

On je podvukao da Srbija želi da obnovi i da razvija dobre odnose sa Togom, da jača ekonomsku saradnju dve zemlje, kao i saradnju u oblasti obrazovanja davanjem stipendija studentima iz Togoa, i izrazio želju za uvažavanjem međusobnih interesa i uzajamnom podrškom na međunarodnoj sceni.

Dačić je na današnjem sastanku uputio i poziv predsedniku Togoa da na jesen poseti Srbiju.

- Glavni rezultat ove posete jeste naša obostrana saglasnost da razvijamo stratešku saradnju između naše dve tradicionalno prijateljske zemlje - izjavio je šef srpske diplomatije nakon sastanaka u Togou.

#Ivica Dačić

'