AKTUELNO

Kako kaže, danas je pokazao i Sudu i javnosti šta je Đilas radio, a kao osnovni dokaz Vesić je prikazao prihode Đilasovih kompanija od 2000. do 2017. godine.

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu danas je održana javna rasprava u okviru suđenja po tužbi Dragana Đilasa protiv zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića za uvredu časti i ugleda. Javna rasprava koja je trajala oko dva i po sata zaključena je, a čeka se da Sud donese presudu.

Vesić je nakon suđenja rekao novinarima da je danas iskoristio priliku da iznese dokaze šta je sve radio Dragan Đilas dok je bio na vlasti, navodeći da smatra da ne postoji veći slučaj zloupotrebe službenog položaja i pljačke građana nego što je Đilas radio dok je bio gradonačelnik Beograda, odnosno ministar, a prethodno direktor Narodne kancelarije.

Kako kaže, danas je pokazao i Sudu i javnosti šta je Đilas radio, a kao osnovni dokaz Vesić je prikazao prihode Đilasovih kompanija od 2000. do 2017. godine.

Foto: Tanjug

- Do 2004. godine dok nije ušao u DS i nije postao polkitički funkcioner tih prihoda skoro i da nema, a onda enormno rastu i poklapaju se sa vremenom kada vrši državnu funkciju. To je najveći dokaz da je koristio državnu funkciju da bi se obogatio - kazao je Vesić.

Istovremeno, dok su prihodi Đilasovih kompanija rasli, prihodi sedam najvećih javnih preduzeća, navodi Vesić, u 2013. godini, kada je Đilas bio gradonačelnik, imalo je gubitak od 495 miliona dinara, a 2018. godine dobit tih preduzeća iznosila je 4,8 milijardi dinara.

- To govori da dok su njegove firme imale veće prihode, gradske firme za koje je on bio nadležan nisu imale maltene nikakve prihode - kaže Vesić i dodaje da je kao gradonačelnik Beograda Đilas trgovao sa Studiom B, javnim servisom i prodavao im sekunde, serije...

Vesić dodaje da je danas podneo dokaze i da je Đilas prodao televiziju Telekomu, kao i da je bio suvlasnik jedne novine što je, ocenio je nedopustivo za jednog političara.

- Dragan Đilas je klasičan primer zloupotrebe službenog položaja i mislim da nikada u istoriji Srbiji, ni u opoziciji, ni u vlasti, nismo imali nekoga ko je na taj način zloupotrebljavao službeni položaj i na taj način se bogatio - kaže Vesić.

Foto: Tanjug

Što se tiče PKB-a, za šta je Đilas konkretno tužio Vesića, zamenik gradonačelnika kaže da je dokazao da je PKB firma koja je najveća medijska zloupotreba Dragana Đilasa.

- On je tvrdio da je uspeo da postavi PKB na noge, a onda se ispostavilo da je Srbija otpisala skoro 62 miliona evra dugovanja PKB-u kako bi se lažno prikazalo da je to preduzeće uspešno. Jasno sam pokazao da je on pokušao da na slučaju PKB-a prevari građane Srbije i da je to način na koji je takođe uzimao novac - naveo je.

Vesić dodaje da je danas pokazao i kako su Đilasa ministarstva finansija u vreme dok je vršio vlast upozoravala da prekoračuje dug, dok su ministri bili njegovi stranački partneri.

- Najviše me je zasmejalo što me je tužio jer sam rekao da je tajkun, a ja ne znam šta da kažem za nekoga ko ima milione, kao on što ih ima, osim da je tajkun. On sam za sebe govori da je bogat i ne znam šta ga to vređa, ali to jasno govori da bi Đilas da uzima pare dok je na vlasti, da zloupotrebljava svoj položaj, a istovremeno da niko ne sme da mu kaže reč i da ga upozori da je tajkun i da je uradio nešto lose - rekao je Vesić.

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

'