AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Donjoj Gradini na ceremoniji Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac da se ne sme dozvoliti zaboravljanje tog zločina, kao ni relativizacija karaktera Nezavisne Države Hrvatske (NDH) jedne od najužasnijih tvorevina nacističke vlasti u Evropi u to vreme.

Brnabić je rekla i da se zahteva od vlasti država članica Evropske unije da ne dozvole neonacističke proslave sledbenika Ustaškog pokreta, jer je upravo Evropska unija nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma.

- Bez obzira da li je 1941. ili 2019. godina. Isti je bio i tada i danas. Isti je karakter veličanja Ustaškog pokreta tada i danas, zato što je ista idelogija, i isti je cilj. I ista je opasnost kao i pre nekoliko decenija - rekla je Brnabić.

Najavila je ulaganje značajnih sredstva i energije u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina na lično zalaganje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, što će kako je navela, i ovo će biti samo početak obnove sećanja i poštovanja.

- O Jasenovcu je moralo mnogo više da se uči, da se priča, da se izučava, uđe u srž te neshvatljive mržnje koja kod nekih, nažalost, i danas tinja, da se ne bi dešavalo ono što se uveliko dešava, da se relativizuje karakter NDH kao jedne od najužasnijih tvorevina nacističkih vlasti u Evropi toga vremena, da se relativizuje postojanje, svirepost i masovnost Jasenovca idovodi u pitanje čak i činjenica o strašnom stradanju Srba, Jevreja i Roma i pokušaju njihove sistemske eksterminacije na ovim područjima - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug

Ona je dodala da je "za neverovati" da živimo u vreme kada "mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Blajburg".

- I upravo zbog toga osnovna ljudskost nalaže da podignemo svoj glas – bez obzira na to koje smo vere ili nacije, gde smo rođeni i kako se, i da li, krstimo. Ono u nama što nas čini ljudima nalaže da ne dozvolimo, da se svim svojim bićem borimo protiv tako mučnih pokušaja prekrajanja istorije i relativizacije najgnusnijih zločina - istakla je Brnabić.

Ona je upitala kako se uopšte došlo do toga da je pitanje pozdrava "Za dom spremni" nešto na šta odgovor treba da daju nekakve komisije.

Foto: Tanjug

- Pitajte one malobrojne koji su preživeli taj pozdrav kako se osećaju kada ga ponovo čuju nakon nekoliko decenija. Da li im se sledi krv u žilama? Da li oni koji ga danas izgovaraju znaju kako se osećaju oni koji ga čuju? Da li oni koji pred svim tim ćute, znaju šta rade i šta dozvoljavaju? Ne postoji dilema oko NDH i Ustaškog pokreta, baš kao što cela planeta nema dilemu šta je bio Treći Rajh - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se svakoga dana mora insistirati na istini o Jasenovcu, baš kao što se insitira na istini o Aušvicu.

Foto: Tanjug

- Kao što svet zna za Dahau ili Mauthauzen, isto tako mora da zna i za Ciglanu, Staro sajmište ili Jadovno - dodala je ona. Ona je rekla da oni koji ubijaju druge samo zato što su druge vere, nacije ili se bilo kako razlikuju, oni su svi sa jedne strane a da su onikoji su protiv toga, moraju biti zajedno sa druge, takođe bez ozbira na veru, naciju ili bilo kakve druge razlike.

- I to treba da bude odavde pa zauvek jedina podela – podela na ljude i neljude - istakla je Brnabić. Srpski patrijarh Irinej koji je služio u Donjoj Gradini parastos rekao je takođe da se zločin ne sme zaboraviti.

Foto: Tanjug

- Ovaj zločin je dovoljan za sve ljude svih vremena do kraj sveta i vremena - rekao je Irinej i dodao da se takav zločin nigde i nikada ne sme ponoviti.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno i zakopano 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da ne želi osvetu, ali da ne može da oprosti zločin počinjen srpskom narodu.

- Pobediti mržnju u sebi i očuvati sećanje je ono što moramo kao narod činiti, ali niti možemo da zaboravimo niti mogu da oprostim. Ako je oprost naći u svom srcu mesta za onoga ko ti čini loše, ja ne mogu da nađem mesta u svom srcu za ustaški režim i one koji su pobili moj narod - rekao je Dodik.

On je kazao da su srpski narod, jevrejski i romski trebalo da budu uništeni, ali da NDH u tom naumu nije uspela i da ima pravde što je Donja Gradina ostala u Republici Srpskoj i najavio izgradnju memorijalnog kompleksa.

- Ima pravde što je ovaj ovde prostor je ostao u Republici Srpskoj jer da nije ne bi imali prilike ni da dođemo ovde. To je neka opšta pravda da ovde zajedno sa Srbijom obeležavamo ovo stradanje i zato ćemo ovde otpočeti izgradnju velikog memorijalnog kompleksa koji postojanjem mora da ukaže na težinu zločina i da očuva sećanje - rekao je Dodik.

On je dodao da Donja Gradina mora da bude i mesto mira i istakao da niko ne želi sukobe ni osvetu.

- Ne želi se osveta i nema osvete i ne treba da bude, mi moramo da živimo ovde u miru sa drugima - rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska šalje poruke mira svima i da želi da živi u miru.

On je istakao i da oni koji žive sa RS moraju da znaju da je poštovanje Dejtonskog sporazuma minimum na koji narod Republike Srpske spreman.

- RS ne traži ništa drugo osim garanta dejtonskih prava i ništa manje od toga mi nećemo - rekao je Dodik.

#Ana Brnabić

#Jasenovac

#godišnjica

'