AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas nešto pre 14 sati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Berlinu, gde će kasnije popodne biti održan samit o Zapadnom Balkanu, u organizaciji lidera Nemačke i Francuske, Angele Merkel i Emanuela Makrona.

Sastanak u predstavništvu Evropske komisije sa Mogerini, dosadašnjom moderatorkom briselskog dijaloga, čiji se neuspeh upravo njoj i stavlja na dušu, uvod je u popodnevni samit, na kojem će se, jasno je već sada, vršiti pritisak na Srbiju da odustane od bilo kakvog traženja kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Jasno je, takođe, da će samit u Berlinu, koji je privukao veliku pažnju svetske političke pa i šire javnosti, biti "sastanak bez rukavica", posle kojeg će svi akteri uključeni u rešavanje kosovskog problema tačno znati na čemu su.

Predsednik Vučić već unapred je najavio da će, najpre Mogernijevoj, a potom i učesnicima samita, uključujući lidere Nemačke i Francuske, bez uvijanja saopštiti šta on misli i očekuje od tog skupa, ali i da su očekivanja ostalih učesnika, što se njega i Srbije tiče, osuđena na propast ako se sve svodi na to da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Priština u glavni grad Nemačke dolazi za listom zahteva i ucena, odlučna da demonstrira odsustva bilo kakve namere za dogovor sa Beogradom, osim uzajamnog priznanja.

Svestan namera organizatora skupa u Berlinu da preuzmu rešenje kosovskog problema i privedu ga kraju u skladu sa svojim stavom da je Kosovo nezavisno i da oko toga nema daljih pregovora, predsednik Vučića na Berlin gleda kao na mesto gde bi mogući pomak bio da bar garantuju očuvanje stabilnosti i isključe mogućnost iznenađenja u vidu, na primer, upada na sever Kosova i Metohije, uz upotrebu oružja.

Pre skupa iz Berlina su stigla, doduše neoficijelna, upozorenja da će konstruktivan stav Beograda, pa i Prištine, kako kažu, biti uslov za dalje evropske integracije.

Inače, skup zapadnobalkanske šestorke sa predsednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata nakon čega će uslediti i radna večera.

Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita.

Na skup su pozvani premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, predstavnici privremenih vlasti u Prištini, ali i premijeri Hrvatske i Slovenije.

Sastanak, na koji su posebno pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, planirano je da traje oko dva sata.

Potom se razgovori nastavljaju i tokom radne večere.

Drugog dana boravka u Berlinu, sutra, predsednik Srbije imaće razgovor i sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu.

Takođe, šef srpske države razgovaraće, kako je predviđeno, i sa poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.

#Aleksandar Vučić

'