AKTUELNO

Predsednik Srbije učestvuje na Drugom Forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put" na poziv predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas nastavlja posetu Kini, gde će prisustvovati svečanom otvaranju Drugog foruma za međunarodnu saradnju "Pojas i put", a zatim se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Vučić bi, kako je predviđeno, sutra trebalo da se sastane i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Predsednik Srbije juče je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine, a sastao se i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

Foto: Tanjug

Nakon sastanka dva predsednika, u njihovom prisustvu potpisano je više bilateralnih sporazuma kojima treba da se pospeši saradnja Srbije i Kine.

Tokom dana, Vučić je učestvovao i na panelu "Povezivanje među ljudima".

U izjavi novinarima, nakon susreta sa kineskim predsednikom, Vučić je preneo reči Sija da je malo zemalja i prijatelja u svetu koji otvoreno govore i prihvataju prijateljstvo s Kinom, poput Srbije, što potvrđuje koliko Kina ceni poziciju Srbije u bilateralnim odnosima dve zemlje i u okviru inicijative Pojas i put, koja podiže infrastrukturne i druge kapacitete zemalja učesnica.

Vučić je naveo i da očekuje da će predsednik Kine Si Đinping uskoro ponovo posetiti Srbiju.

Predsednik je rekao da je sa šefom kineske države imao dobar razgovor, u veoma prijateljskom tonu.

- Predsednik Kine bio je veoma iskren u podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a izrazio je i želju da se nastavi sa dodatnim investicijama iz Kine u Srbiji - rekao je Vučić, ne krijući koliko je zadovoljan razgovorima u Pekingu i dobrim vestima koje donosi u Srbiju.

Foto: Tanjug

Si je, takođe, dao zeleno svetlo za vojnotehničku saradnju sa našom zemljom. Vučić je preneo i da mu je Si rekao da nikada neće zaboraviti posetu Srbiji i smederevskoj železari.

Po dolasku u Peking, u sredu, Vučić je rekao da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini.

Istakao je i da će Kosovo biti jedna od ključnih tema u razgovorima sa predsednikom Kine, kao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Foto: Tanjug

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Forumu "Jedan pojas, jedan put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasiades, Čilea Sebastijan Pinera, Egipta Abdul Fatah al Sisi.

Najavljeno je oko 40 šefova država i vlada, kao i specijalni izaslanici predsednika niza evropskih zemalja.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Pročitajte još: VUČIĆ: Razvijamo dubinske i kvalitetne odnose sa Kinom. Ukazali su nam veliko poštovanje i preneli samo dobre vesti za Srbiju!

#Aleksandar Vučić

#Kina

'