AKTUELNO

Izmene Krivičnog zakonika kojima se, između ostalog, uvodi i kazna doživotnog zatvora, trebalo bi da budu usvojene u maju, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović i napomenula da za odeđena krivična dela nije predviđen uslovni otpust.

- Pitanje uslovnog otpusta je izazvalo polemiku u javnosti. U ovom predlogu postoji mogućnost uslovnog otpusta nakon 27 godina od izdržane kazne. Sud može da preispita da li postoje uslovi da lice nastavi izdržavanje kazne ili može biti pušten na slobodu gde provera traje jo 20 godina. Izuzetak je nekoliko krivičnih dela - teško ubistvo deteta, trudnice, silovanje deteta, silovanje sa smrtnim ishodom - dodala je Kuburović.

Ona se osvrnula na navode da nije bilo javne rasprave o najavljenim izmenama i dopunama Krivičnog zakona, istakavši da to nije tačno.

- Onaj ko govori da nije bilo javne rasprave, ne zna da Ministarstvo pravde od 2015. godine priča o doživotnom zatvoru. Tada je bio objavljen prvi nacrt sa izmenama i dopunama, gde je bila predviđena doživotna robija. Održavale su se tada javne rasprave, a nakon toga je pokrenuta inicijativa od strane Fondacije “Jurić” i 158.000 građana je podržalo njihov predlog. Taj predlog je bio dostavljen Skupštini Srbije i samim tim su oni stekli svojstvo ovlašćenog predlagača – istakla je Kuburović.

Ona je podsetila da je Fondacija “Jurić” organizovala okrugle stolove na temu predloženih izena zakona, kao i Ministarstvo pravde i o tome postoje dokazi.

- Javna rasprava traje od 2015. godine. Kazna doživotnog zatvora nije ušla u izmene Zakona 2016. godine. Stučna javnost nije želela da se izjasni ni da je za, ni da je protiv ove vrste sankcije. Mislim da 158.000 potpisa itekako govori da postoji podrška građana, posebno imajući u vidu šta je prouzrokovalo da do takve inicijative dođe – navela je Kuburović.

Ona je ukazala da postoji volja građana da se jedan ovakav zakon usvoji i Ministarstvo pravde je normativno prilagodilo preldlog koji je Fondacija “Jurić” dostavila, napomenuvši da se za teška ubistva uvodi doživotni zatvor, za silovanje deteta i nemoćnog lica ukoliko dođe do smrtnog ishoda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Smrtna kazna je zabranjena u svim zemljama koje su članice Saveta Evrope. Ukinuta je i kod nas, a nakon toga je kod nas uvedena kazna od 30 do 40 godina. Sada ovim izmenama tu kaznu ukidamo i uvodimo za najteža krivična dela doživotni zatvor – napomenula je Kuburović.

- To nisu tako česta krivična dela, nemamo tako veliki broj lica koja su osuđena na najteže kazne - rekla je Kuburović.

Istakla je da je kazna doživotnog zatvora dominantna u gotovo svom zemljama EU i Saveta Evrope.

Prema njenim rečima, Srbija nije izmisla ova pravila, postoje i druge zemlje gde je uslovni otpust nemoguć za sva krivična dela.

Zakon o poreklu imovine uskoro u skupštinskoj proceduri

Govoreći o Zakonu o poreklu imovine, Kuburović je rekla da veruje da će se i on uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

- Oni koji se plaše, imaju razloga da se plaše - rekla je ministarka.

Dodala je da radna grupa treba da usaglasi pojedine odredbe predloženog zakona za koje se pokazalo da nisu jasne, pregleda sve kritike na nacrt zakona, ali da će ostati koncept zakona koji je ranije predviđen.

#Nela Kuburović

'