AKTUELNO

Mira Marković, supruga bivšeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića, koja je preminula u Moskvi biće kremirna, a njena urna položena u grob Slobodana Miloševića u Požarevcu. Gosti Novog jutra složili su se da je ona bila intelektualac i politički aktivna duže od njenog supruga Slobodana Miloševića.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i bivši funkcioner JUL-a prof.dr Milovan Bojić, izjavio je da je Mira Marković bila istaknuti sociolog i osoba britkog uma.

- Mira Marković je intelektualac, univerzitetski profesor, osoba britkog uma, talentovanog pera, jedan istaknuti sociolog. To je žena koja je od ranog detinjstva poticala iz revolucionarnog kraja, iz revolucionarne proleterske levičarske porodice. Te crvene devojke bile su mlade članice Komunističke partije Jugoslavije, bile su nosioci partijske aktivnosti u Požarevačkom kraju – kazao je Bojić.

Kako dodaje, u jednom od razreda požarevačke gimnazije Mira Marković je Slobodanu Miloševiću bila rukovodilac tadašnje omladinske komunističke organizacije u razredu.

Foto: TvPink Printscreen

- Ona je nastavila svoju aktivnost i kroz Univerzitet u Beogradu, kroz Matematički fakultet, gde je bila redovni profesor sociologije i gde je ostvarivala svoju brilijantnu pedagošku karijeru. Pisala je radove, knjige, udžbenike. U jednom vremenu, nalazeći se pored čoveka koji je imao neponovljivu harizmu i ogromni ugled u Srbiji, u jednom teškom vremenu, i da je bilo ko od nje hteo napraviti domaćicu, koja nije mogla i morala da ima kritički odnos na društvo i okruženje u kojem se nalazi, bilo je nemoguće – rekao je Bojić i dodao:

Ja nju pamtim kao jednog iskrenog, odanog prijatelja, druga koji je poštovao i uvažavao svoje drugove. Nije ih menjala kao glibave košulje, dozvoljavala im je i da pogreše, da se na greškama uče, bila je veoma tolerantna. Ja nju poznajem intenzivno od 1997. godine.

Prema njegovim rečima, Mira Marković je svoju političku delatnost ostvarivala kroz ideološke komisije.

Zoran Baki Anđelković, bivši funkcioner SPS-a, istakao je da Mira Marković ima dužu političku karijeru nego Slobodan Milošević.

- Ona je sve vreme bila u Univerzitetskom komitetu, važan član, imala je prestižan uticaju komitetu saveza komunista. Odatle su dolazile razne ideje. To je bilo jezgro ljudi koji su bili tvrdokorni komunisti. Mi u SPS-u smo bili malo liberalnije krilo – naveo je Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, Mira Marković je bila politčki aktivna pre Miloševića, koji je prvo bio u privredi i advokaturi.

- Video sam je u medijima, pominje se kao supruga predsednika Jugoslavije, pa Milošević je duže bio predsednik Srbije, nego Jugoslavije. On je svoj politički kapital stvorio kao predsednik Srbije – kazao je Anđelković i dodao da do hapšenja Miloševića nije imao lični kontakt sa Mirom Marković.

Anđelković kaže da je Mira Marković poštovala sve one koji su 1989. godine učestvovali u stvaranju jedinstvene Srbije, a naročito kada je reč o osmoj sednici.

#Milovan Bojić

#Mira Marković

#Zoran Anđelković

'