AKTUELNO

Najviši funkcioneri Beograda i Prištine pregovaraće pod okriljem EU.

U utorak u večernjim časovima nastavićemo dijalog s Prištinom u Briselu, najavio je na pres konferenciji u Vladi Srbije premijer Alksandar Vučić.

Vučić veruje da će prištinska strana dovesti svoje najviše predstavnike.

Nadam se da će biti dovoljno racionalnog pristupa da se ne dogodi dovođenje oružja i oruđa u sredinu gde žive Srbi većinski i da bi se pokazivali mišići, naveo je Vučić, dodajući da je za Srbiju najvažnije da se izbegnu sukobi i provokacije.

Takođe, kako je rekao, veruje da će razgovori biti uspešni, a mi ćemo, napomenuo je, uložiti mnogo truda i rada da bismo obezdedili ekonomski sigurnu budućnost za građane u Srbiji.

Vučić je dodao da posle sastanaka sa Federikom Mogerini i Angelom Merkel mirnije gleda na situaciju na zapadnom Balkanu, ali da razgovori neće biti nimalo jednostavni jer se polazi sa dve suprotstavljene premise – njihove da je Kosovo nezavisno i naše da je deo teritorije Srbije.

- Teško je da se dođe do zajedničkog zaključka, ali on mora biti postugnut da se oružje ne upotrebljava – rekao je premijer Srbije.

Vučić je dodao da svi pričaju i da su pravili priču oko voza, ali da niko nije obratio pažnju na dovođenje teškog oružja i oruđa te ocenio da je sve to bilo organizovano i podvukao da Albanci nisu ni videli taj voz i da su nakon što je zaustvaljen doveli specijalne jedinice na sever Kosova i Metohije.

Da su Alabanci koristili indijanske trikove i stavljali uvo na šine taj voz nisu mogli ni da čuju ni da vide, primetio je premijer Srbije.

Na primedbe da je to što je pisalo na vozu "Kosova je Srbija" provokacija, Vucić je rekao da u tome ne vidi provokaciju, a podsetio je da je zastava "Velike Albanije" donešena u Beograd i tada je pitano zašto smo se toliko nasekirali zbog toga.

-U Brisel idemo da pokušamo da se dogovorimo, da i jedni i drugi učine neki ustupak - rekao je Vučić.

S. M.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Dijalog

#Priština

'