AKTUELNO

Juče su na stepeništu Skupštine Srbije, ispod jarbola, poređane fotografije dece koja su stradala u NATO agresiji, kao i ubijene dece i junaka sa Košara. Pored su zapaljene i sveće, a ovaj pomen nastradalima organizovao je Sima Spasić, predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM. Fotografije su, kaže Drecun, tokom protesta sklonjene iza stuba, tačnije pobacane, što je, ocenjuje on, sramota i uvreda za žrtve koje su položile živote za svoj narod i zemlju.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je 2012. Srbija oslobođena i da oni koji danas šire nasilje, nikada više neće okupirati našu zemlju.

- Svojim izveštajima prikrivaju nasilje! Na skupu je govorio neko ko se predstavljao kao borac na području Košara i pitam ga kako može da podržava one koji su godinama pripadnike vojske i policije predstavljali kao zločince, one koji nisu dozvoljavali ni reč o Košarama, već su veličali teroriste? – zapitao je Drecun.

Drecun navodi i da smo na jučerašnjem skupu dobili heroja i objašnjava kako je sišao među demonstrante da bi video koliko ih ima, kada ga je pozvao jedan od prisutnih, koji je u jednoj ruci držao trobojku, a u drugoj transparent na kojem je pisalo:

"Ja sam Janićijević Zoran iz Paraćina i došao sam da branim životom institucije i predsednika, potrebno nam je jedinstvo, malo strpljenja, izbora će biti za par meseci, vlast se dobija na izborima, sa mnom su i moja deca i unuci".

Foto: Pink.rs

- Ovo je heroj Srbije sa porukom mira. Čovek koji je došao sa celom porodicom i bez cilja da ruši Srbiju – kaže Drecun, dodajući da ga je upozorio da ne ide u masu, ali da je on ipak otišao, dobacujući mu da ih ima još.

Kako kaže, prisutni na protestu su bacili fotografije nastradalih Srba na Kosmetu i na Košarama koje je postavilo Udruženje porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na KiM, među kojima su i fotografije mrtve dece.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

- To je taj njihov moral i poštovanje prema žrtvama! Šta su im smetale slike ubijene dece? Šta su im smetale sveće? Pobacali su ih! To je taj cinizam i glumatanje SzS. Baš njih briga za junake sa Košara i za poginulu decu. Pljunuli su na sve te žrtve ovim što su uradili – kaže Drecun za Pink.

Kada je reč o brojkama, kaže da se opozicija ne bi plašila izbora da ih zaista ima pet miliona.

- Znamo koliko ih je bilo, to se i videlo na snimcima iz drona. Ako ih je pet miliona, neka izađu na izbore i pobede - kaže Drecun.

SzS je šansa Haradinaju da dobije nezavisnost

Savez za Srbiju i protesti koje organizuju u Srbiji su šansa Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju da dobiju priznanje nezavisnosti Kosova u administrativnim granicama, izjavio je Drecun.

- SzS je njihova šansa, mnogima u regionu ne odgovara da Srbija bude subjekat, a ne objekat na međunarodnom planu, da joj se ne diktira, da može da se bori za svoje interese, Srbija koja je stvorila prostor da ne izgubi u potpunosti Kosmet, nego da pokuša da postigne komporomisno rešenje, politički stabilna, koja ekonomski napreduje - rekao je Drecun odgovarajući na pitanje zašto je jučerašnji protest dobio podršku u zemljama regiona, a posebno od Ramuša Haradinaja.

Kako je naveo Drecun, Albanci žele samo jedno, a to je da u Srbiji na vlasti bude neko ko će ih priznati kao nezavisnu državu u ovim administrativnim granicama koje bi oni da pretvore u granice "velike Albanije".

- Oni koji dobijaju podršku Haradinaja, Tačija, ne dobijaju je zato što to ne bi uradili, već zato što se od njih očekuje da bi to uradili - kazao je Drecun.

Navodeći da u regionu od SzS očekuju tako nešto, Drecun je kazao da se oni "kobajagi bore protiv izdaje Kosova od strane aktuelne vlasti, koja pokušava da spreči i umanji štetu" koju su naneli Vuk Jeremić i Boris Tadić sa postavljanjem katastrofalnog pitanja Međunarodnom sudu pravde, premeštanjem pitanjA Kosmeta u EU iz UN...

- Oni imaju vezu sa Haradinajem i sada im na protest dolazi čovek koji kaže da je bio na Košarama i podržava takve. Pitam se kako može da podržava one koji su ih godinama predstavljali kao zločince i sudili njihovim komandantima - ističe Drecun.

Žarko Jokanović objavio je juče fotografiju sa sahrane ubijenog premijera Zorana Đinđića i predstavio je kao sliku protesta koji je juče održala opozicija u Beogradu. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je, za razliku od jučerašnjeg skupa, sahrana Zorana Đinđića i imala neku masovnost.

- Kada nemate autentičnu masovnost, to je važan znak da je skup neuspeo. I po brojnosti, i po zahtevima jasno je da je ovaj skup bio politički fijasko. Niti je bilo ljudi, niti je bilo značajnih poruka, sem optužbi i uvreda, a kao posledica nisu izašli nikakvi zahtevi koji mogu biti razumni i prihvatljivi – kaže analitičar za Pink. Izveštavanje pojedinih medija je, kaže, skandalozno, posebno kada se uzme u obzir to kako doživljavaju one koji ne misle isto kao oni.

Ocenjuje da kleveću, oslobađaju negativnu energiju ka ljudima i stvaraju atmosferu koja društvo suštinski deli i nameće negativne stereotipe.

Neki od govornika su se, kaže, jako zaneli pa su ispoljavali i rasističke poruke.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo za sada nismo čuli i izostala je politička osuda. Koliki je fijasko tog skupa pokazuje i sudbina nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića koji je, tokom obraćanja, doživeo salvu zvižduka. Ovo otvara pitanje oko čega su se ovi ljudi okupili i šta zapravo rade. Zanimljivo je da je izostalo obraćanje Dragana Đilasa, a za sedam dana treba da formira političku stranku. Sve zajedno ovaj skup je bio pa prošao, ništa upečatljivo nismo čuli, pa ni jedan jedini racionalni zahtev. Ovaj skup je, čini mi se, samo nastavak agonije i konfuzije u kojoj se nalazi jedan deo srpske opozicije – kaže Stanković.

Zahtevi da predsednik i premijerka podnesu ostavku, kako kaže, znače negaciju svih važećih zakonskih procesa, pravila i procedura.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Milovan Drecun

#Novo jutro

#Opozicija

#Protest

'