AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je odlučio da odloži najavljeni štrajk glađu na sugestiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, "dok i ako neki drugi ne počnu da štrajkuju glađu".

Vulin je rekao da je poslušao sugestiju svog saborca, koalicionog partnera i vrhovnog komandanta Voske Srbije, a posle, kako je rekao, dugog i ne uvek tihog razgovora sa njim.

- Nas dvojica smo saborci iz dugogodišnje borbe protiv DOS-ovskog režima. Ja mu verujem. Verujem u njegove procene, jer on uvek dobije sve izbore pod svojim imenom i prezimenom - rekao je Vulin.

Na pitanje novinara da li postoji država u kojoj vlast štrajkuje glađu, Vulin je uzvratio pitanjem: "Da li postoji država u kojoj se ne bi silom sprečio upad RTS?" i konstatovao da nema.

Vulin je rekao da se štrajk ne nudi bez valjanog razloga, da su to stvari koje se ne pokreću tako lako, a da on dobro zna šta znači biti bez hrane i vode i da je on verovatno političar koji je najduže štrajkovao 2003. godine, kada je bio uhapšen jer se protivio hapšenju Veselina Šljivančanina.

Kazao je da je ponudio štrajk glađu znajući da su predstavnici "novog DOS-a i profašista planirali da na silu upadnu u institucije, od Narodne skupštine do lokalnih samouprava.

Foto: Tanjug

- A onda bi počeli da štrajkuju glađu kako bi obesmislili rad svih institucija u zemlji i predstavili Aleksandra Vučića kao čoveka koji ne mari ni za čiji život. Znajući sve to, moj odgovor je bio da stupim u štrajk i pokažem da ima neko u ovoj zemlji ko im se suprotstavlja - rekao je Vulin.

- Poslušaću sugestiju predsednika Vučića, ne lako i ne sa velikim entuzijazmom, ali procena vrhovnog komandanta Vojske Srbije je da kao ministar treba da budem tu gde jesam - naveo je Vulin.

Onima koji su, kako kaže, bili "zabrinuti" šta će biti sa vojskom i Ministarstvom odbrane ako on stupi u štrajk glađu, poručio je da je tu i da će u punom kapacitetu upravljati tim resorima.

Na pitanje novina kome bi ispostavio zahteve u slučaju da je počeo štrajk glađu, Vulin je rekao da bi ih ispostavio novinarima i građanima jer treba da znaju sa "kakvim se zlom suočavaju".

Foto: Tanjug

Vulin je rekao da se nada da učesnici protesta opozicije neće posegnuti za nasiljem i da neće poksusati da prave žrtvu od sebe pošto to nisu, kao i da neće sprovesti to što su naumili.

- Moramo se suprotstaviti nasilju, jer kada hoće da siluju premijerku Brnabić neko mora da se suprotstavi tome. Kada neko upadne u RTS i Skupštinu grada neko mora da se suprotstavi tome. Ja sam građanin i ovo je moj poltiički gest i stav, imam pravo da se za njega borim svim - kaže Vulin.

Ministar je zapitao pojedine medije da li će ako neko od predstavnika DOS-a pokrene štrajk glađu i njemu osporiti to pravo. Vulin je rekao da je državni udar svako nasilno rušenje ustavnog poretka i svaki pokušaj legalnih i legitimnih organe državne vlasti. Ako treba zajedno ćemo čitati Vujakliju šta je državni udar, dodao je Vulin.

Kako je rekao, dosta je teško naću državu koja se prema demontrantima ponaša kao naša država, kao i da ne postoji država koja silom ne bi sprečila one koji pokušavaju da uđu u RTS.

#Aleksandar Vulin

#Štrajk

'