AKTUELNO

Predsednik Srbije uspeo je da preko Srpske liste ujedini srpski narod na Kosovu posle mnogo godina. Upravo ovo jedinstvo smeta Prištini. Srbi, kako kaže pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, nemaju drugih mehanizama i načina da se usprotive pogubnim odlukama Prištine, osim mirnim protestima i političkim odlukama.

Predsednik lažne države Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za predsednike opština u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Komentarišući ovu odluku, Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da ona ima za cilj da izvrši udar i pritisak na srpski narod na KiM.

- Žele da izoluju političke predstavnike Srba. Nakon odluke o formiranju vojske Kosova, donošenja platforme protiv dijaloga i odluke o donošenju anticivilizacijskih taksi, jednostavno Srbi treba da se stave pred svršen čin, a Priština današnjom odlukom pokušava da još jednom utiče na to da se razbije srpsko jedinstvo. Prištini smeta jedinstvo koje je predsednik Aleksandar Vučić uspeo da ostvari u južnoj srpskoj pokrajini kroz ideju Srpske liste, nacionalnog projekta koji je značajan i okupio je srpski narod posle mnogo godina – kaže Petković, podsećajući da je Srpska lista osvojila više od 90 odsto glasova, čime je poslata jasna poruka da nikakva odluka ne može da se donese bez predstavnika Srba, odnosno predstavnika ove liste, a koja ima puno koordinaciju sa Beogradom.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća i da su četiri gradonačelnika sa severa podnela ostavke, kao politička reakcija na anticivilizacijske takse Prištine. Kaže i da su 27. februara politički predstavnici Srba sa KiM zatražili izlazak iz svih institucija.

- Srbi nemaju drugih mehanizama i načina da se usprotive pogubnim odlukama Prištine, osim mirnim protestima i političkim odlukama – kaže Petković, dodajući da Priština čini sve da otera Srbe sa Kosova i Metohije. Tači i Haradinaj govore da su takse imale za cilj da naštete srpskoj ekonomiji i Srbiji, ali je jasno i da su želeli da ukinu dijalog sa Beogradom i da tako dodatno destabiliziju situaciju na terenu, dodao je.

Foto: TV Pink Printscreen

Današnja odluka Prištine, kaže, ima isti cilj: da teren koji je vruć Priština pokuša da dodatno zagreje i destabiliše.

Petković kaže da SL ne povlači nijedan potez bez razgovora sa Beogradom, pa će se u sredu održati sastanak sa predsednikom Vučićem u vezi sa reakcijom na današnju odluku Prištine.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da pod ovakvim uslovima ne postoje šanse za dijalog Beograda i Prištine. Pozicija srpske strane je, kaže, jasna i danas ju je predsednik Srbije izneo u razgovoru sa američkim abasadorom Kajlom Skotom.

- Nema dileme, a jedina zabuna je u tome da li prištinski sponzori zaista žele dijalog i da li iskreno žele da se celo pitanje dovede do nekoh ishoda koji bi odgovarao širim interesima, miru, stabilnosti i bezbednosti na ovim prostorima – kaže Milivojević za Pink.

Ocenjuje da je suviše vremena prošlo sa istim scenarijom, kada je reč o verbalnim zalaganjima iz zapadnih centara da se ukinu takse na srpsku robu.

- Ovo više nema smisla kvalifikovati i analizirati. Nedvosmisleno je jasno da zapadni centri na čelu sa Vašingtonom imaju uticaj na prištinske vlasti da mogu da deluju odlučujuće, da mogu da postignu da se takse ukinu i da mogu da stvore uslove da se dijalog nastavi. Time što to ne čine, dovode se u pitanje njihove iskrene namere – kaže Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Vanredni izbori su, ocenjuje, nastojanje vlasti u Prištini da demonstritaju državu koja funkcioniše. Preko ovog mehanizma žele da nas uvere u to i izvrše pritisak na Beograd i srpsku stranu.

- S druge strane žele da preko mehanizma izbora utiču na stanje na terenu. Ključno pitanje je sudbina Briselskog sporazuma. I dalje nema ZSO, zahteva koji bi stvorio uslove da se krene ka normalizaciji. Nelogično je ne insistirati na ovom sporazumu do kraja, jer su upravo to tražili oni koji se sada verbalno zalažu za dijalog i normalizaciju. Prvo valjda oni treba da insistiraju, pa posle mi. Međutim, situacija je obrnuta. Lično mislim da su na zapadu namere neiskrene do kraja – kaže Milivojević, dodajući da se Srbija želi staviti pred svršen čin, te da nastavi dijalog pod uslovima koji odgovaraju zapadu.

#Emisija Pravac

#Kosovo

#Petar Petković

'