AKTUELNO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da je upozorenje britanskih vlasti građanima da nije bezbedno putovato na sever Kosova "nastavak kriminalizacije severa Kosova" i istovremeno zapitao "koji to njihovi građani uopšte putuju na tu lokaciju".

Dačić je kazao da se tu radi o "kontinutitetu površne politike koja dolazi iz Londona dugi niz godina", međutim, ističe da se ipak sa njima pokušava da se nađe zajednički interes.

Rekao je da politiku Velike Britanije kreiraju i razne izbeglice sa prostora bivše Jugoslavije koje su na visokim pozicijama, i dodao da je poslednji premijer Velike Britanije koji je bio u Beogradu bila Margaret Tačer.

Dačić je rekao i da nije Srbija kriva za usporavanje dijaloga oko Kosova već su krive takse koje je Haradinaj uveo.

On je ukazao da je Haradinaj sam rekao "da je uveo takse da bi sprečio da dođe do kompromisa oko ideje razgraničenja ako je to uopšte ideja".

Reagujući na izjavu potpredsednika kosovske vlade Hodžaja da bi trebalo formirati "antisrpski pakt", Dačić je rekao da misli da se Hodžaj pokajao i dodao da je "njihova odlika bila da ćute i rade, i sad svi to moraju da demantuju, jer svi zvanično pričaju da žele dobre odnose sa Srbijom".

Dačić je ponudio da ponese papire u Varšavu kako bi Bedžetu Pacoliju pokazao koliko je zemalja povuklo priznanje Kosova.

- Pacoli ide po svetu, lobira da zemlje priznaju Kosovo, a ovamo svi vrše pritisak na mene Nemci, Francuzi, Velika Britanija zašto mi to radimo. To je naša državana politika, nije moja samostalna.

Time smo učvrstili svoj međunarodni položaj", rekao je Dačić i zapitao zašto Albanci ako toliko veruju u Kosovo ne traže otpust iz srpskog državljanstva.

On je naglasio da "nemamo dileme da je nepravna situacija vezana za Kosovo i mora da se nekako dovede u red" i zapitao: "Zašto se ne ide na model S S SR koji je imao tri glasa u UN, jer su i Belorusija i Ukrajina...Već se nudi "rešenje dve Nemačke, da bi se Kosovo izdvojilo".

DAČIĆ: SULUDI ZAHTEVI DA VUČIĆ I OSTALI PODNESU OSTAVKE

- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas zahteve opozicije da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i svi ostali sa njim podnesu ostavku kao "sulude" i dodao da ako ima neki zahtev oko zakonodavstva o njemu treba razgovarati.

- Ali iskreno ne postoji izborni sistem koji će od nekog ko ima tako malo glasova da napravi pobednika, to je nemoguće - rekao je Dačić i dodao kako istraživanja pokazuju da je Vučić najpopularniji, a on drugi.

Odgovarajući na pitanje o demostracijama u Srbiji Dačić je rekao kako je "stara filozofija da je potrebna nestabilnost da bi neka sila pokazala da je potrebna u regionu da drži pod kontrolom" i dodao "da je u Srbiji, manjak političkih ideja i narodne podrške, ali izgleda da je to obrnuto srazmerno u vezi sa agresivnošću, što ih manje ima sve su agresivniji".

Dačić je rekao da se traži da dođe do incidenata i radikalizacije, jer se "procenjuje da bi se time dobilo na masovnosti i boljoj posećenosti, da bi dovelo do internacionalizacije".

Za lidere opozicije istraživanja pokazuju, rekao je Dačić, da imaju puno negativnih glasova i ocenio "to nije materijal od koga može da se pravi neka građevina".

- Kako da završe skup 13. aprila ako su rekli da nema razilaženja dok se ne realizuje zahtev. Tako je bilo kada su bili kod Aleksandra Vučića u Predsedništvu, pa su posle otišli ispred policijske stanice - rekao je Dačić.

Šef diplomatije je ocenio da je "najveća posledica onog na ulici, što se šalju slike u inostranstvo koje ne održavaju realno stanje u Srbiji" i dodao da " ti koji organizuju dobro znaju da od toga nema ništa" a "žele da privuku pažnju".

Kao problem opozicije Dačić vidi to što su, kako kaže, nesaglasni oko osnovnih političkih vrednosti i dodaje da se "ne zna se ko se tu više s kim ujedinjuje".

On je istakao da se protesti u Srbiji ne mogu porediti da sa protestima u Tirani i Podgorici ni po broju demonstranata ni po političkoj snazi.

- Nečemo izbore a tražimo da Aleksandar Vučić ode, ne znam da li bilo ko ozbiljan može u tome da učestvuje - rekao je Dačić i dodao kako je sve povezano sa željom da se u regionu zadrži politička nestabilnost da bi oni mogli da arbitriraju.

DAČIĆ: ISTORIJA NAS UČI

Istorija Narodne biblioteke Srbije, njena stradanja i posebno periodi mira, uče nas da pažljivo negujemo naše kulturno nasleđe, da budemo brižni čuvari našeg jezika, kulture i tradicije, svega onoga što predstavlja identitet našeg naroda, poručio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić.

Dačić je u obraćanju povodom Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije tokom bombardovanja 1941., podsetio je da je tog 6. aprila započeta uništenjem našeg viševekovnog pamćenja, uništenjem Narodne biblioteke Srbije u centru Beograda.

Narodna biblioteka Srbije je naša najstarija ustanova kulture, osnovana 1832. godine. Od osnivanja do konačnog useljenja u namenski građeno zdanje na Vračarskom platou, Narodna biblioteka Srbije preseljavana je nekoliko puta, ne samo na više lokacija u prestonici, već i van nje.

Može se slobodno reći da je fond predratne Narodne biblioteke Srbije bio svedok dinamične i turbulentne istorije ovih prostora, preplitanja raznih tradicija i kultura, jezika i religija, rekao je Dačić.

Istakao je da je opšte poznat istorijski podatak da je nacistička avijacija 6. aprila 1941. godine bombardovala Beograd, a da su zapaljive bombe pale i na dom srpske pismenosti nanoseći neprocenjivu štetu literarnom i arhivističkom blagu srpskog naroda.

Najvrednija riznica kulturne baštine ovog dela Evrope, planski bombardovana, sravnjena je sa zemlom, istakao je Dačić, koji je i ministar inostranih poslova.

Krajnje nehumanim činom uništen je, kazao je, ceo nacionalni fond, izgorelo je mnogo retkih knjiga. Uništeni su brojni srednjovekovni i orijentalni rukopisi. Stradala je kompletna kartografska i grafička zbirka, novine, časopisi, kao i lične biblioteke neprocenjive vrednosti Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića i Janka Šafarika.

U biblioteci je, dodao je, čuvana građa ne samo srpskog porekla već i ona koja je poticala sa teritorije čitave Evrope i koja je obuhvatala hronološko razdoblje od gotovo hiljadu godina.

Istoričari i stručnjaci za zaštitu kulturne baštine, slažu se u oceni da je plansko uništenje Narodne biblioteke Srbije od strane nacista jedan od najvećih pojedinačnih zločina učinjenih nad kulturnom baštinom u čitavom periodu Drugog svetskog rata na teritoriji Evrope, naveoje Dačić i dodao da jedna zemlja i jedan narod u jednom danu su izgubili neprocenjivo kulturno blago, sakupljano i čuvano vekovima. "Nestalo je pamćenje naroda sabranog u knjigama", zaključio je šef srpske diplomatije.

#Ivica Dačić

'