AKTUELNO

Donacija od 3,7 miliona evra biće iskorišćena za podizanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova, pre svega Uprave kriminalističke policije, rekao je ministar Stefanović nakon potpisivanja Memoranduma.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Mikela Telatin potpisali su Memorandum o razumevanju, koji će doprineti jačanju kapaciteta srpske policije u borbi protiv kriminala, posebno narkotika.

- Donacija od 3,7 miliona evra biće iskorišćena za podizanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova, pre svega Uprave kriminalističke policije - rekao je ministar Stefanović nakon potpisivanja Memoranduma.

On je dodao da će deo donacije biti iskorišćen i za izgradnju kapaciteta za smeštanje zaplenjenih narkotika do trenutka njihovog uništavanja, saopštio je MUP. Prema rečima ministra, od ove donacije biće nabavljen i deo informatičke opreme koja će biti iskorišćena za podizanje kapaciteta forenzike.

Foto: MUP Srbije

Zahvalivši Kraljevini Norveškoj i UNOPS-u, Stefanović je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma zadovoljno što ima ovakve partnere.

- Srbija hoće da bude jedna od najsposobnijih i najefikasnijih službi u ovom delu Evrope, koja rame uz rame može da stoji sa policijama zemalja Evropske unije ili sveta - zaključio je Stefanović.

Ambasador Brojnstad istakao je da su Srbija i Norveška udružene u borbi protiv kriminala i da taj savez i saradnja između dve zemlje konstantno jačaju.

- Kriminal ne poznaje granice. Ono što pogađa Srbiju pogađa i Norvešku i obrnuto. Ovde nije samo reč o borbi protiv kriminala u naše dve zemlje, već i na širem planu, jer je kriminal društveni problem i moramo biti jedni pored drugih u toj borbi - rekao je Bjornstad.

Prema njegovim rečima, potpisani Memorandum je samo delić saradnje koja će u budućnosti postati još jača.

Foto: MUP Srbije

Mikele Telatin je precizirala da se projekat fokusira na različite oblasti kao što su - upravljanje psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i razvoj standardne operativne procedure, forenzička analiza, unapređenje uslova za održavanje i korišćenje vozila.

Ona je dodala da se on odnosi i na oblasti kao što su upravljanje podacima u skladu sa standardima Evropske unije, kao i na procenu stanja i renoviranje pritvorskih jedinica u skladu sa zahtevima EU.

- Postoji još jedna važna oblast u okviru ovog projekta, a to je podrška Vladi Srbije kada je reč o usklađivanju sa Konvencijom Saveta Evrope o borbi protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, što je aktivnost koju će UNOPS realizovati zajedno sa još jednom agencijom UN - UN Women - rekla je Telatin.

Foto: MUP Srbije

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

- Ta saradnja donosi stručnost koja je potrebna za unapređenje usluga građanima koji su zapravo krajnji korisnici ovog projekta. Želim da se zahvalim Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Norveške na saradnji i radujem se njenom daljem jačanju u budućnosti - rekla je Telatin.

#Nebojša Stefanović

#Policija

'