AKTUELNO

Sagovornici Pinka imaju podeljena mišljenja o tome da li zajednička vežba albanske vojske i takozvanih kosovskih snaga na KiM predstavlja opasnost za Srbiju.

Novinar i publicista Tomislav Kresović ističe da sve što radi Albanija prema KiM i na Blakanu je od 1997. i 1998. godine pod pokoviteljstvom NATO i američkih inetersa, jer je Albanija bila suizvođač operacije pripreme akcije OVK - pomagala je i vojno i operativno i obaveštajno.

- Zajedničke vežbe jedne i druge formacije su zapravo priprema da Albanija kao zemlja direktno učestvuje u opremanju, obuci i uvežbavaju vojnih, strategijskih i taktičkih vežbi takozvane kosovske vojske za šire delovanje – naveo je Kresović.

Prema njegovim rečima, to ukazuje da se prsten koji je krenuo iz Albanije i Makedonije širi, i prema BiH.

- Ukoliko se omekša, BiH i Republika Srpska biće brža operacija pritiska NATO prema Srbiji – ocenio je Kresović.

Kako je ukazao, u Srbiji je već formirana jedna negformalna grupacija NATO čiji je cilj intenzivnija medijsko politička promocija NATO.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić ističe da je NATO ključni faktor bezbednosti Srba na KiM i da je saradnja Srbije i NATO na uzlaznoj putanji.

- Imamo otvorenu vezu i komunikaciju između Vučića i Stoltenberga, saradnja je na ulaznoj putanji. Parlamentarne stranke i vodeća politička struktura je orjentisna ka EU i ona je dobila većinu, ako to imamo u vidu NATO nije otuđeni cenatr moći. NATO čine države i to pretežno članice EU – istakao je Miletić.

- Sve što Srbija treba da radi jeste da štiti samo svoje interese – dodao je on.

Vojno politički komentator Vlade Radulović je naglasio da Albanija učestvuje u okviru KFOR-a u mesiji na KiM, zato što je Albanija članica NATO.

Prema njegovim rečima, na KiM je bilo 29 oficira iz Albanije koji u okviru misije KFOR-a učestvuju u nekoj vrsti obuka treninga, usvršavanja…

- To je realnost koju moramo da shvatimo. Isto tako moramo da shvatimo da smo KFOR-u dozvoli da dođu na teritporiju KiM. Jeste taj mandat poveren NATO-u, ali na KiM ima i zemalja koje su vojno neutralne Finske i Austrije, Ukrajine… - naveo je Radulović.

On je ukazao da je sam kapacitet KFOR-a daleko smanjen, nekih 10 odsto u odnosu na ono što je u svom zenitu bio.

- Naše oružane snage ne mogu na KiM bez dozvole KFOR-a, dok su oružane snage Albanije uključene u misiju KFOR-a – istakao je Radulović.

#Albanija

#Kosovo i Metohija

#Vojska

'