AKTUELNO

Povodom 20 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija izabrala da bude vojno neutralna i da neće postati člnaica NATO saveza makar bila "poslednja zemlja u Evropi koja nije članica tog saveza".

Takođe, i vest da je albanska vojska sa takozvanim bezbednosnim snagama KiM ušla na sever Kosova zarad vežbi, ministar odbrane Vulin komentariše rečima da je sav taj akt u svakom smislu usmeren protiv Srbije.

- Samo formiranje te paravojske, pa i ovo, usmereno je protiv Srbije. Zašta ta nakazna paravojska služi - pita se Vulin. -  Ovo nije dobro susedsko ponašanje Albanije, bez obzira što se to radi da bi se vežbalo. Jasno je šta rade. Prema Rezlouciji 1244 mi smo nemoćni, KFOR jedino može da reaguje - rekao je ministar Vulin dodavši da je komentar KFOR-a na ove akcije zapravo da je reč o "civilnoj saradnji".

Vulin isitče da Srbija pažljivo prati šta se dešava i koje su posledice, međutim, Rezolucija 1244 je ta koja se poštuje i u skladu sa kojom se ponaša Srbija.

- Naglasio bi ono što je predsednik Vučić rekao, a to je da niko ne može da proteruje srpski narod - rekao je Vulin. Povodom 20 godina od NATO agresije, sa Kosova stižu poruke u stilu dana oslobođenja za Albance koji su na KiM.

- Oni se jesu oslobodili kada su proterali Srbe. Oni hoće zemlju, ali ne žele Srbe na toj zemlji. Ono što nisu zvaršili 99. žele da urade sada. Sva njiova politika se svodi na to. Proterali bi galvama i avionima drugih zemalja - rekao je Vulin. Koji je takođe rekao da je sila NATO-a poslužila da dođe do današnjih odnosa Prištine i Beograda.

- Aleksandar Vučić je poslednji veliki državnik u Evropi koji je rekao da neće u NATO, i neće da uvede sankcije Rusiji. To je retkost, takva hrabrost nije česta - rekao je ministar Vulin, pitajući se šta je DS uradio u trenutku kada je došlo do samoproglašenosti nezavisnosti Kosova.

Ministar Vulin je upredio skup opozicije, i skup u Nišu na kojem je povodom godišnjice od NATO agresije govorio predsednik Vučić. - Zar nismo mogli na taj dan da budemo jedinstveni. Zar vam nije jasno šta radite svojoj zemlji i narodu? - pita se Vulin.

Autorski tekst predsednika Vučića objavljen u Srpskom telegrafu, ministar Vulin komentariše da je to zapravo poruka da je Srbija stabilna zemlja uprkos ponašanju opozicije.

- Mi smo jedna stabilna i siugrna zemlja, a onda pošaljete sliku u svet gde se najvaljuju dražavni udari i preti se silom - smatra Vulin, komentarišući da u trenutku kada treba da u Srbiju stižu investitori opozcija stvara nemire po zemlji, misleći na proteste ispred Predsdništva i nasilni upad u Javni servis pre nedelju dana.

Ministar Vulin takođe ističe da u Srbiji "postoji zakon i red", i kako kaže, "svi u Srbiji su zaštićeni", bez obzira na perfomanse opozicije i pretećih poruka koje šalju. - Nedavno su spaljivali moju lutku, valjda su videli to u Hrvatskoj. Takođe, etiketiranje, raspisivanje poternica nije slobodno novinarstvo. Kada vas napadaju, vi niste novinar. Zašto sada na reaguju ta silna udruženja - objašnjava ministar Vulin ponašanje opozcije.

Ministar Vulin dodaje da je predsednik Vučić uložio veliki napor da do ozbiljnijeg sukoba i nemira na ulicama ne dođe.

- Predsednik Vučić je uložio velike napore da zaustavi predstavnike SNS-a, da ne dođu u Beograd, da ne dođe do varnice na ulicama - kaže Vulin osvćući se na protest opozicije proteklog vikenda ispred zgrade Predsedništva.

#Aleksandar Vulin

#Aleksandar Vučić

#Evropa

#Kosovo

#NATO

'