AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas Španiji na snažnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao pitanju od najvećeg nacionalnog interesa Srbije i istakao da naša zemlja pruža čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Španije. Srbija se, kazao je ministar, protivi pokušajima internacionalizacije katalonskog pitanja.

- Podrška teritorijalnom integritetu je pitanje od najvećeg nacionalnog interesa za Srbiju i veoma je važno da Španija kao velika zemlja članica EU nije priznala jednostrani akt Prištine - rekao je Dačić posle sastanka sa ministrom za spoljne poslove, EU i saradnju Kraljevine Španije Josepom Borelom, na zajedničkoj pres konferenciji.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija pruža čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Španij, da se protivi pokušajima internacionalizacije katalonskog pitanja i da nema kontakte sa separatistima iz Katalonije.

Foto: Tanjug

Dačić je dodao da Srbija nije dozvolila otvaranje predstavništva Katalonije, koje bi imalo bilo kakav prizvuk državnosti, a koji je otvoren u Zagrebu.

On je istakao da su Srbija i Španija tradicionalno prijateljske zemlje, imaju dobre odnose, saradnju na svim nivoima, uz trend unapređenja redovnih odnosa.

Dačić je podsetio da je Jugoslavija bila jedna od retkih zemalja koja nikada nije priznala Frankovu vladu i da su, u tom smislu, prijateljski odnosi u poslednjim decenijama još više učvrčeni.

- Pošto svaki dan imamo posete iz međunarodne zajednice, poseta iz Španije predstavlja pravi melem u odnosu na neke druge ličnosti i teme - primetio je Dačić.

Ministar je ukazao da bi bilo važno da dobre političke odnose prati i unapređenje ekonosmkih odnosa, gde su zabeležni pomaci u proteklom periodu.

Dačić je rekao da je spoljnotrgovinska razmena oko pola milijarde evra, odnosno između 450 i 500 miliona evra.

Foto: Tanjug

- Veća je nego što je bila, alli je relativno mala u odnosu na mogućnosti koje se pružaju - rekao je Dačić.

Zato, podvukao je, Srbija sa nestrpljenjem očekuje privredni forum u Madridu koji je planiran za drugu polovinu ove godine, koji bi trebalo iskoristiti za dalje unapređenje ekonomskih odnosa.

Takođe, Dačić je pozdravio i odluku da se uvedu redovne aviolinije Beograd - Madrid i Beograd - Barselova.

Takođe, dodao je da su Srbija i Španija zajedno prisutne u multilateralnim operacijama, poput one u Libanu, gde je 117 pripadnika Vojske Srbije u sastavu španskog bataljona, kao i da je dobra saradnja ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova dve zemlje,.

- Zemlje smo koje imaju tradicionalno dobre odnose sa Španijom i nastavićemo saradnju - zaključio je Dačić.

#Ivica Dačić

'