AKTUELNO

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da veruje da bi ubijeni premijer Zoran Đinđić sprovodio reforme koje danas implementira Vlada Srbije, kao i da je sigurna da ne bio sa Dverima.

- Nije na meni da procenjujem sta bi Đinđić danas radio, ali sigurno je da ne bi bio u koaliciji sa Dverima - rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je ocenila da su ubistvom premijera Zorana Đinđića pre 16 godina zaustavljene hrabre reforme u Srbiji, navodeći da veruje da bi Đinđić danas, poput Vlade Srbije, investirao u budućnost i obrazovanje, ali i sprovodio teške refome i rešavao otvorena pitanja.

Nakon ubistva Đinđića nastupilo je, istakla je premijerka, vreme u kojem su političari i ljudi koji su preuzeli odgovornost za vođenje države pokazivali neverovatan stepen kukavičluka, bežanja od bavljenja teškim i nepopularnim temama, ogroman populizam.

Sve to se, kaže ona, promenilo dolaskom Vučića na vlast 2014. godine.

- Tada smo ponovo krenuli da se bavimo teškim temama, da donosimo hrabre odluke, da ne razmišljamo da li je nesto popularno ili ne, već da li je potrebno da se Srbija nastavi razvijati - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su tada otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, da je počeo razgovor o normalziaciji odnosa sa Prištinom, što je jedna od tema koja je bila tabu tema od ubistva premijera Đinđića pa do 2014. godine.

- Tada je došao Vučić koji je u pokušaju da pomiri i napravi dijalog između Srba i Albanaca, bio prvi premijer koji je pozvao albanskog premijera u posetu Beogradu - rekla je Brnabić.

Nakon ubistva Đinđića nastupio je, kaže Brnabić, period stagnacije u političkim i ekonomskim reformama, koje je Srbija skupo platila

- Drago mi je da danas imamo drugačiju Srbiju, ljude koji nisu preuzeli vlast, već odgovnornost, koji implementiraju stvari iako su nepopularne. Poput normaluuizacije odnosa sa Prištinom, koja nije popularna, Veliki deo opozicije, posebno Savez za Srbiju, govori ono što je govoreno posle ubistva Đinđića, a to je 'ostavite zamrznuti konflikt, teške odluke generacijama koje dolaze posle nas, nemamo rešenje, ali zašto da otvaramo teške i bolne teme'... - rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Dveri

#Zoran Đinđić

'