AKTUELNO

Na današnji dan 2003. godine ubijen je bivši premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Zoran Đinđić bio je prvi premijer posle promena 5. oktobra 2000.godine, kada je na vlast došla koalicija DOS (Demokratska opozicija Srbije).

Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.

Šesnaestogodišnjicu ubistva saradnici ubijenog premijera, članovi Vlade Srbije i građani obeležiće u Beogradu odavanjem pošte, polaganjem venaca i memorijalnim šetnjama.

Na spomen ploču u dvorištu zgrade Vlade, gde je premijer ubijen, vence na spomen-ploču, u deset časova, položiće članovi aktuelne Vlade Srbije, na čelu s premijerkom Anom Brnabić.

Predstavnici Demokratske stranke, u kojoj je Đinđić bio jedan od osnivača i predsednik od januara 1994. do ubistva, položiće vence na grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u 11 časova. Takođe, pozvali su građane da se pridruže memorijalnoj šetnji u čast ubijenog premijera koja počinje u 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Za učešće u ubistvu premijera osuđeno je 12 osoba koji su označeni kao pripadnici "zemunskog klana", kriminalne organizacije koju je predvodio bivši komandant Jedinice za specijalne operacije "Crvene beretke" Milorad Ulemek - Legija.

Ulemek je zbog organizovanja, kako je doneta presuda, Đinđićevog ubistva osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, prema presudi, neposredni izvršilac atentata i bivši Ulemekov zamenik. Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića do sada nije otkrivena.

Umesto takmičenja "Besede u Zoranovu čast", Demokratska stranka i Fondacija "Zoran Đinđić" od ove godine organizuju timsko takmičenje "Zoran Đinđić hakaton", sa idejom da se na internetu uveća prisustvo i delo ubijenog premijera Srbije.

Pobednici prvog hakatona biće proglašeni na svečanosti u Dvorani Kulturnog centra u 13 časova kada će biti predstavljeno i izdanje "Besede u Zoranovu čast 2006-2018".

#Ubistvo

#Zoran Đinđić

'