AKTUELNO

Cilj Prištine je da se prekinu pregovori, izjavio je danas član Predsedništva SNS Goran Vesić i naveo da prištinske vlasti ne žele pregovore jer znaju da su pregovori stvar kompromisa i da će u njima nešto izgubiti.

Gostujući na Pinku, Vesić je rekao da se Beograd i Priština danas nalaze u potpuno drugačijoj situaciji kada su pregovori u vezi sa KiM u pitanju.

Naveo je da je do pre dve, tri godine jedino što su zapadne diplomate tražile od Beograda, bilo da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, kad god i kako god.

- Aleksandar Vučić je uspeo da promeni način razmišljanja, ne samo u zemljama koje podržavaju naš stav, da još čvršće budu uz nas, nego je uspeo da promeni i način razmišljanja u prestonicma zemalja koje su sponzori samoproglašene nezavisnosti Kosova, u smislu da treba poštovati srpske interese, da rešenja nema bez Srbije i da Srbija ima legitimne interese na KiM - rekao je Vesić.

Naveo je da su prištinske vlasti svom narodu obećale sve i da odbijaju pregovore jer znaju da su pregovori stvar kompromisa i da će nešto izgubiti.

- Zato odbijaju pregovore. Prvo su uveli takse, a sada usvojili i platformu o dijalogu jer oni u pregovore ne žele, jer će u pregovorima nešto izgubiti - rekao je Vesić.

Kako je dodao, Albanci se vraćaju na svoj stari plan -polako iseljavati Srbe i držati tenzije kako Srba više ne bi bilo na KiM.

Naveo je da je njihov problem što sada imaju Srbiju koja ima podršku međunarodne zajednice što je, dodao je, obezbedio Vučić.

Govoreći o protestima opozicije, Vesić je rekao da su oni pokrenuti da bi se oslabila pozicija Srbije u vezi sa KiM.

Napomenuo je i da je na “Ðilasovim protestima” u Novom Pazaru u subotu bio prisutan Redžep Hoti, zamenik Kadrija Veseljija.

- Mi smo sada u ključnom trenutku kada je u pitanju KiM i umesto da svi budemo jedinstveni i imamo isti stav kada je u pitanju to nacionalno pitanje, imamo situaciju u kojoj oni zovu Hotija da im bude na protestima - rekao je Vesić.

On se osvrnuo i na otvoreno pismo koje je Ðilas uputio Vučiću, u kome ga pita zašto Skupština Srbije ne raspravlja o KiM i zašto su pregovori u Briselu iz tehničkih pretvoreni u statusne.

- To pita Dragan Ðilas čiji je inače šef Boris Tadić, kada je bio alfa i omega u ovoj zemlji, neustavno prebacio, bez odluke skupštine, iako to nije bila njegova nadležnost, pregovore iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju - rekao je Vesić i dodao da je u vreme Tadića proglašena nezavisnost KiM.

#Goran Vesić

#Priština

'