AKTUELNO

Gradsko saobraćajno preduzeće je, uz pomoć Grada Beograda, raspisalo potupak za dve međunarodne javne nabavke, za kupovinu novih autobusa, ukupne vrednosti 45 miliona evra, a zameik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, tim povodom najavljuje da će Grad biti bogatiji za vise od 200 autobusa.

Jedna nabavka je, kaže Vesić, vredna 35 miliona evra i odnosi se na kupovinu novih gradskih autobusa od novca koji je grad obezbedio rebalansom budžeta.

A juče je, dodao je, raspisana javna nabavka vredna 10 miliona evra iz sredstava samog preduzeća koji će biti kupljeni na lizing.

Vesić očekuje da za 45 miliona evra, koliko iznose obe nabavke, bude nabavljeno između 210 i 230 autobusa, zavisno od cene koja bude dobijena na tenderu.

Zamenik gradonačelnika ističe da se novi autobusi kupuju s ciljem obnavljanja voznog parka, obezbeđenja efikasnije realizacije planiranog reda vožnje, smanjenja troškovi održavanja vozila, povećala bezbednost putnika i kako bi bio postignut viši stepen ekoloških standarda u javnom gradskom prevozu.

Otvaranje obe nabavke, Vesić je najavio za 12. april. Precizirao je da je prosečna starost vozila u GSP iznosi 10,22 godine, kao i da GSP ima povećane troškove održavanja voznog parka zbog starosti vozila. "

. Bezbednost kako vozača, tako i putnika u GSP je direktno zavisna od starosti voznog parka, a sa ekološkog aspekta vozila su ispod standarda, s obzirom da se radi o vozilima koji imaju motore manje od EVRO 6 standarda - kaže Vesić, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje Grada.

Studija "Tehničko-tehnološka analiza autobuskog podsistema JTP u Beogradu" iz januara ove godine koju je radio Saobraćajni fakultet u Beogradu, na zahtev Grada Beograda, pokazala je da 150 autobusa čeka rashod, a 277 vozila treba da bude zamenjeno u narednih nekoliko godina što ukupno iznosi 427 vozila.

Zato je prema Studiji u naredne tri godine potrebno izvršiti nabavku od 300 do 400 novih vozila, od čega u 2019. godini minimum od 150 do 200 novih vozila, rekao je Vesić i dodao da je zato Grad Beograd, poštujući preporuku Saobraćajnog fakulteta, pristupio hitnoj nabavci više od 200 novih autobusa koji moraju da budu do 1. septembra na ulicama.

Vesić je poručio da je današnja nabavka, vredna 45 miliona evra, samo početak obnove voznog parka gradskog prevoznika.

- Tokom 2020. i 2021. godine obezbedićemo dodatnih 65 miliona evra za kupovinu novih dizel autobusa, autobusa na gas i tramvaja. Zato nas u naredne tri godine čeka najveća obnova voznog parka u novijoj istoriji gradskog prevoza - naveo je Vesić.

#Goran Vesić

'