AKTUELNO

Današnja opozicija će imati sve manje birača i neka se ne ljute što su toliko daleko od svake vlasti. Liče na mačku koja ide u krug oko vruće kaše. Oni su svi nekada bili u vlasti, a narod nije više naivan, već zna da procenjuje, rekao je za emisiju Pravac televizije Pink, prof.dr Slobodan Vuksanović.

Vuksanović, jedan od osnivača Demokratske stranke, koji je svoju političku karijeru započeo kao opozicija, kada je došlo do promene vlasti i na vlast došao DOS, ponovo ostaje u opoziciji, smatra da Srbija danas nema nikakvu opoziciju, odnosno da ima opoziciju koja nema kredibilitet i ne može ništa da uradi.

- Mogu da kažem da mi je žao svega što smo govorili, i shvatio sam zbog čega Srbija danas nema nikakvu opoziciju i zbog čega ona danas nema kredibilitet i ne može ništa da uradi. Današnju opoziciju čine ljudi koji su se ispilili iz Đinđićevog DOS-a, i iz vremena kada je izvršena najveća pljačka u istoriji svih zemalja Evrope koje su prošle tranziciju – rekao je Vuksanović.

Kako kaže, smederevska Železara je paradigma DOS-ove pljačke i rezultata rada sadašnjeg predsednika i njegovog tima.

- Oni su prodali Železaru amerikancima za 23 miliona dolara, a u nju je uloženo 7 stotina miliona dolaza. Onda su u njoj pretapali tenkove naše vojske, i danas kritikuju Vučića što traži od Rusa pomoć i obnavlja armiju. Tražimo i kupujemo iste tenkove koje su oni pretapali u Železari – rekao je Vuksanović.

Kako dodaje, loše je za zemlju kada nema opoziciju, i kako kaže, najgore je za stranku na vlasti da nema opoziciju.

- Opozicija prikazuje kameno doba politike. Ovo ne postoji nigde u svetu. Oni su proglasili godinu borbe protiv birača. Imaće sve manje birača i nemoj da se ljute što su toliko daleko od svake vlasti. Liče na mačku koja ide u krug oko vruće kaše. Oni su svi nekada bili u vlasti, a narod nije više naivan, već zna da procenjuje – rekao je Vuksanović.

Prema njegovim rečima, oni mu izgledaju kao čekovi bez pokrića.

Foto: TvPink Printscreen

Vuksanović ističe da je poslušao savet jedne od naših vodećih istoričarki književnosti da napiše knjigu “Politika i ljudi” , ali takođe napominje i to da je nakon svakog ispisanog poglavlja iznova shvatao zašto je uopšte nagovor i bio potreban.

- Osećao sam se malo depresivno, imao sam mučninu prolazeći kroz sve te periode kroz koje je i naš narod prolazio kroz istoriju, i shvatio sam da je ustvari prošlo 28 godina protraćenog života za sve nas – rekao je Vuksanović.

Kako kaže, to mu je stvaralo gorak ukus i loše osećanje.

- Knjiga prati period od najave osnivanja prve opozicione stranke, pa do nedavno, do mog susreta sa predsednikom Vučićem, i tome se knjiga i završava – rekao je Vuksanović.

- U toj nekolicini discidenata na čelu sa Ljubom Tadićem, i ostalima, stvarno nije bilo lako otići bilo kome u posetu. Međutim, u mojoj kući su im vrata bila otvorena. U početku uopšte nisam imao nameru da se nešto ozbiljno bavim politikom, ali drago mi je rođak nije kasnije pomagao u stranci – rekao je Vuksanović.

Kako kaže, deset godina maltene nisu ni izlazili iz prostorija Demokratske stranke, i dodaje da je bio najbliži saradnik Đinđića.

#Opozicija

#slobodan vuksanović

'