AKTUELNO

U Hrvatskoj se iz godine u godinu drastično povećava broj slučajeva napada na Srbe, i ovakvo etnički motivisano nasilje u Hrvatskoj potvrda je teze da proustaške snage rade na rehabilitaciji NDH koju je započeo još Franjo Tuđman, navodi za portal Pink.rs predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Miodrag Linta.

Kako ocenjujete nedavne događaje u Hrvatskoj: napad na srpske vaterpoliste, grafite na zidovima osnovne škole u Splitu, "čestitku" koju je na Božić uputio Ivan Đakić, tako što je objavio fotografiju ustaškog koljača, kao i žigosanje učenice za vreme časa ustaškim simbolom?

- Navedeni i mnogi slični događaji u Hrvatskoj povrđuju tezu da proustaške snage planski i sistematski rade na rehabilitacije genocidne NDH i zločinačkog ustaškog pokreta. Tu rehabilitaciju je započeo Franjo Tuđman koji je na prvom saboru HDZ-a, uoči prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. godine, rekao da je NDH bila izraz želje hrvatskog naroda za svojom slobodom i nezavisnošću od jugoslovenske države.

Ta želja hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnošću završila se u genocidu nad srpskim narodom. Takođe, želja hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnošću devedesetih godina prošlog veka dovela je do proterivanja pola milona Srba, brutalnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljencima i sistematskog pljačkanja, otimanja i uništavanja srpske imovine.

Smatrate li da je Hrvatska "zemlja nasilja", kako je to ocenio "Jutarnji list"?

- Ocena Jutarnjeg lista je apsolutno tačna, barem što se tiče Srba. U Hrvatskoj iz godine u godinu drastično se povećava broj slučajeva etnički motivisanog nasilja u kojem su stradali Srbi. Zabeleženo je i niz primera međunacionalne netrpeljivosti prema Srbima, ali i fizički napadi i razni oblici vređanja. Kada je reč o uvredljivim grafitima, ima ih na desetine hiljada širom Hrvatske, ali ih niko ne briše (“Srbe na vrbe”, “Ubij Srbina”, “Selite se Srbi” i dr).

Foto: Media Centar Beograd

Ako se setimo skandala u dnevniku HRT kada je prikazana ustaška zastava koju su nosili hrvatski navijači u delu glavnog dnevnika posvećenom sportu, provokacija na pravoslavni Božić, skandalozne reklame za knjigu na HRT, u kojoj su Srbi predstavljeni kao okupatori, i sličnih događaja, smatrate li da se u Hrvatskoj "pothranjuje" ideja ustaštva?

- Za najveći deo Katoličke crkve, hrvatskih veterana, hrvatske desnice i značajnog dela medija i javnosti, ustaše nisu fašisti već borci koji su branili hrvatsku državu, Jasenovac nije bio najveća fabrika smrti na Balkanu već radni logor, u Sisku nije postojao dečji logor koji je bio najveći takve vrste u NDH već prihvatilište za decu gde su imali normalne uslove za život, da zločinački pozdrav "Za dom spremni" treba da se slobodno koristi u javnosti, da ustanak srpskog naroda u Srbu 1941. godine nije bio ustanak protiv ustaškog genocida već je tobože bio velikosrpska pobuna i pokolj Hrvata.

Najavili ste da Savez Srba iz regiona kreće sa evidentiranjem imovine izbeglih i prognanih građana Srbije koja im je otuđena ili uništena u Sloveniji, Hrvatskoj i Federaciji BiH. Šta očekujete nakon predaje evidencije evropskim institucijama? Da li će Srbima biti vraćena imovina koja im pripada?

- Savez Srba iz regiona završio je evidentiranje otete, uništene, oštećene, neadekvatno obnovljene, neadekvatno razmenjene i neadekvatno prodate imovine izbeglih i prognanih lica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Federacija BiH) i Slovenije koji žive rasejani širom sveta i imovine ostalih oštećenih građana koja se nalazi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Trenutno je u završnoj fazi analiza prikupljenog materijala i izrada izveštaja o kršenju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana. Izveštaj će biti preveden na engleski jezik a zatim poslat na adrese svih značajnih međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, Evropska unija, OSCE, Savet Evrope i druge.

Savez Srba iz regiona će tražiti, pre svega od Evropske unije tj. od njenih institucija, Evropskog parlamenta, Evropskog saveta, Saveta ministara i Evropske komisije, da izvrši pritisak na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju da poštuju Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, da poštuju Aneks G Bečkoj sporazuma o sukcesiji "Privatna svojina i stečena prava", da Hrvatska ispuni preuzete obaveze potpisivanjem Ugovora o pristupanju Evropskoj uniji krajem 2011. godine i da Bosna i Hecegovina ispuni Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak imovine izbeglih i raseljenih lica. Vraćanje imovine oštećenim Srbima će zavisiti, pre svega, od toga da li će i kojoj meri Evropska unija, SAD, Nemačka i drugi međunarodni faktori izvršiti pritisak na Hrvatsku i BiH da poštuju ljudska prava kao jednu od temeljnih vrednosti današnjeg sveta.

Foto: Beta

Koliko je važna saradnja Srbije i Republike Srpske, s tim u vezi, možete li nam reći nešto više o projektima koje će vlada Srbije i RS zajedno realizovati?

- Veoma je važno da se nastavi jačanje prijateljskih i bratskih odnosa između Srbije i Republike Srpske u svim oblastima i da se aktivno radi na realizaciji što više zajedničkih projekata u oblastima privrede, energetike, saobraćaja, kulture, nauke, sporta i dr. u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Takođe, posebno je važno da se Srbija i Republika Srpska zajednički bore za poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma i povratak otetih nadležnosti Republici Srpskoj, za poštovanje prava Srba u Federaciji BiH, za istinu o stradanjima Srba i za kažnjavanje brojnih zločina nad našim narodom.

I. P.

#Hrvatska

#Intervju

#Miodrag Linta

#Pink.rs

'