AKTUELNO

Egipat je najmoćnija i najveća država na Bliskom istoku i mi imamo sreću što je Egipat veliki prijatelj Srbiji, izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine otvarajući pomenutu izložbu.

U Jagodini je otvorena Izložba dokumenata povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Egipta. Otvaranju izložbe prisustvovala je i delegacija iz Egipta na čelu sa guvernerom regije Crveno more, generalom Ahmedom Abdalahom i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma sa saradnicima.

- Ova izložba pokazuje kakvi su bili odnosi između Srbije i Jugoslavije i Egipta u poslednjih 110 godina. Ja sam uvek za to da se podsetimo šta je naša istorija i koje su zemlje bile prijateljske prema Srbiji i JugoslavijI i kakvi su bili odnosi sa Egiptom. Neću reći da sam ja taj koji je obnovio veze između Srbije i Egipta. To su učinili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ali ja sam sebi dao operativni zadatak da se proširi saradnja sa Egiptom i da vidimo šta su naši zajednički interesi - izjavio je na zajedničkom obraćanju medijima sa guvernerom egipatske regije Crveno more, generalom Aghmedom Abdalahaom, predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, na otvaranju izložbe u Centru za kulturu u Jagodini.

Foto: Pink.rs

- Prilikom naše posete Egiptu prošle godine, nakon dva dana boravka, naš današnji gost, guverner Abdalah mi je rekao da mora da ode do predsednika Egipta El Sisija u Kairo. Ja sam ga zamolio da Egipat ne podrži takozvano nezavisno Kosovo u Skupštini INTERPOL– a. Kada se vratio, guverner Abdalah mi je rekao da Egipat neće podržati takozvano nezavisno Kosovo da postane član INTERPOL–a, što se i desilo i ja i svi građani Srbije smo im veoma zahvalni na tome - rekao je Marković.

Egipat je najmoćnija i najveća država na Bliskom istoku i mi imamo sreću što je Egipat veliki prijatelj Srbiji. I siguran sam da će u svim svetskim institucijama Egipat glasati za ono što je interes Srbije i za ono što je međunarodno pravo. Prošle godine Egipat je dao saglasnost da se u tu zemlju iz Srbije uveze ogromna količina žita i sigurno je da ćemo ove godine i povećati broj artikala koje možemo izvesti u Egipat i da Egipat, za ono što uvozi iz drugih država da prioritet Srbiji. Nekada za vreme Tita, crveni jugoslovenski pasoš je bio respekt u celom svetu, a danas crveni srpski pasoš ima otvorena vrata svuda. Zato što Srbija vodi miroljubivu politiku i zato što je Srbija faktor mira i stabilnosti na Balkanu, kao što je i Egipat faktor mira i stabilnosti na Bliskom istoku. Mi smo se u uverili da u Egiptu nema pretnji od terorizma i kada smo bili u Egiptu, tamo smo se osećali kao da smo u Akva parku u Jagodini - rekao je Marković.

GUVERNER ABDALAH : JAČANJE VEZA EGIPTA I SRBIJE

- Danas otvorena izložba u Jagodini, govori o prijateljskim odnosima Srbije i Egipta i Jugoslavije i Egipta u poslednjih 110 godina. Na nama je danas da očuvamo to prijateljstvo i proširimo saradnju između Egipta i Srbije. Ono što su započeli Tito i Naser mi danas nastavljamo u svim oblastima. Ova izložba u Jagodini je važna, jer se radi o istoriji o kojoj omladina treba da uči - rekao je otvarajući pomenutu izložbu u Jagodini, guverner egipatske regije Crveno more, general Ahmed Abdalah.

Foto: Pink.rs

- Ovo je moja druga poseta Jagodini i mi ćemo nastaviti da posećujemo Jagodinu. Jako sam srećan i jako sam zadovoljan što sam ponovo u Jagodini. Egipat će nastaviti da uvozi pšenicu iz Srbije, a mi ćemo izvoziti u vašu zemlju voće i povrće, koje već izvozimo u neke evropske zemlje. Učinićemo sve da proširimo saradnju, kako između bratskih gradova Jagodine i Marsa Alama, tako i između Egipta i Srbije. Isto tako očekujemo i još više turista iz Srbije u Egipat, posebno u regiju Crvenog mora, u gradove Hurgadu i Marsa Alam - rekao je šef egipatske delegacije, Ahmed Abdalah, koji se zahvalio Draganu Markoviću Palmi na dobrodošlici i prijemu, kako u Beogradu, tako i u Jagodini.

Otvaranju izložbe dokumenata srpsko i jugoslovensko egipatskih odnosa u Jagodini, prisustvovala je i zamenica ambasadora Arapske Republike Egipat u Srbiji Raša Solimon, kao i privrednici iz Jagodine i Egipta.

#Dragan Marković Palma

#Egipat

#Izložba

#Jagodina

'