AKTUELNO

Susrećemo se sa ozbiljnim političkim problemom u Makedoniji od strane aktuelne vlasti, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za televiziju Pink, bivši makedonski premijer Nikola Gruevski.

Od strane aktuelne vlasti u Skoplju postoje pokušaji da se Srbija nekako uplete u odlazak Gruevskog iz Skoplja. Gruevski je Makedoniju napustio kao slobodan čovek, a onda je ta država retroaktivno podigla optužnicu da bi mogla da ubedi narod kako je on bežao od pravde.

U prvom intervjuu za strane medije bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je za TV Pink da Srbija nema veze sa njegovim odlukama.

- Iz Tirane, preko Crne Gore i Srbije stigao sam u Mađarsku. Kao što je već poznato, prevoz mi je obezbeđen sa strane mađarske diplomatije. Kada sam stigao u ambasadu u Tirani, potražio sam politički azil, zbog političkih problema. Posle izvesnog perioda bio sam primljen u ambasadu i bio obavešten da će mi obezbediti prevoz do mađarske granice, gde bi mađarska imigraciona vlast odlučila hoće li mi biti odobren azil ili ne. Dodeljen mi je azil, politički azil zbog političkih problema – kaže Grusevsku za Pink.

On je objasnio da je Mađarska članica EU i NATO, te da u njoj može dobiti vrstu boravka, kojom je zaštićen od daljeg političkog problema.

- Imam ličnu kartu za strance, pasoš koji daju ljudima koji dobiju azil i to je to. Ja sam slobodan čovek u ovoj zemlji – kaže Gruevski.

Dodaje da je politički pogrom velika sramota za Makedoniju, te da ne zna kako dalje vlasti planiraju da pričaju o funkcionalnoj demokratiji, kada država članica EU dodeljuje politički azil premijeru te zemlje zbog političkog problema.

- Susrećemo se sa ozbiljnim političkim problemom u Makedoniji od strane aktuelne vlasti – kaže Gruevski. Govoreći o glasanju za promenu ustava u Sobranju i nuđenju abolicije pojedinim poslanicima VMRO-DPMNE od strane aktuelne većine, Gruevski kaže da se to i ne krije, već se o tome otvoreno priča.

Kaže da su na taj način nevini ljudi proglašeni krivima, da su stavljeni u pritvore, da su protiv njih podignute optužnice za izmišljenja dela.

Foto: TV Pink Printscreen

- Krenuli smo po sudove, uzimali su advokate, ugrozili su im živote, porodice. Za kasnije, u datom momentu kada im budu zatrebali, oslobode ih ili bar im ponude oslobađanje. Oni koji prihvate, proglašavaju ih proevropskim, sa evropskom vizijom, dok oni koji ne prihvade su retrogradni, kriminalci, nasilni i sve najgore što se može reći – kaže Gruvski.

Kada je reč o nabavci blindiranog automobila, on ističe da ona nema veze sa korupcijom, da to nije ni optužnica, već za uticaj na ministarku unutrašnjih poslova da se nabavi takvo vozilo.

- Hteo sam da, pored stranih gostiju koji će ga koristiti, da ga ponekad i ja koristim. To se naziva „uticaj radi ostvarenja nagrade“, a nagrada bi bila da se ponekad vozim ovim automobilom – kaže bivši premijer Makedonije.

Kaže da su mediji, posebno levičarski orijentisani objavili vest o tome da je osuđen za korupciju, što se kao „efektna dezinformacija“ proširilo.

- Ja nisam pobegao pravdi, ja sam otišao jer je trebalo da završim u zatvoru zbog nepravedne sudske odluke sa političkim progonom, političkom motivacijom i narudžbenicom, gde bi moj život bio ugrožen. Do poslednjeg momenta sam išao na sud, kako za ovaj, tako i za sve ostale predmete – kaže Gruevski za Pink.

Govoreći o prisluškivanjima od strane opozicije u Makedoniji, Gruevski kaže da zna za snimanje od strane lica zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji su vrbovani od strane bivšeg šefa Obaveštajne službe za vreme socijal-demokrata, i oni su taj podatak priznali na sudu. Oni su priznali da su snimali i da su narudžbenicu dobili od bivšeg šefa Obaveštajne službe, koji je bio šef za vreme vladavine SDSM.

- Dogovorili su se sa sudom sporazumno kolika će biti zatvorska kazna i jedan period su odlužili svojom saglasnošću. Rekli su da su narudžbinu za snimanje dobili od gospodina Veruševskog, on nam je dao brojeve, što sve piše. Priznali su i nagodili su se sa Tužilaštvom kolika će zatvorska kazna biti. Posle je došlo preokreta: izašli su iz zatvora, proglašeni su herojima, kojo nisu snimalu, nego su bili „zvizdači“ koji su objavili da se snima i time su doneli demokratiju u Makedoniju – kaže bivši premijer Makedonije.

Kada je reč o pravima Albanaca u Makedoniji i Tiranskoj platformi, Gruevski kaže da ne bi krivio albanski narod koji ima svoje potrebe: standard, bolji život, demokratiju, pravdu...

- Međutim, njihovi političari imaju druge planove i smatraju da će preko njih ostvariti određeni istorijski uspeh za Albance u Makedoniji – kaže Gruevski. Dodaje da je u Makedoniji rast bio velik za vreme VMRO-a, te da to nije bilo slučajno jer se ulagao veliki napor i trud.

Ističe da je potom došao jedan „izuzetno slab tim“, koji je u većini „okrenut kriminalu i korupciji“. Kaže da je balkan uvek bio „bure baruta“, te da nema ništa protiv Albanaca, ali da je istorijski i statistički netačno prikazivati da ih je bilo više nego Makedonaca u Makedoniji.

Ističe da bi se Goce Delčev, kada bi se pojavio, brzo našao kao predmet progona i da bi morao da napusti svoju zemlju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako se Delčev pojavi zajedno sa svojim sledbenicima Četnicima, odnosno Komitama, mislim da bi Zoran Zaev trebalo da napusti zemlju – kaže Gruevski.

Ističe da je narod uvideo da je vlast spremna da po svaku cenu ostvari agendu radi koje je i došla na vlast.

- Spremni su da po svaku cenu svakoga uhapse, optuže, da svakome sruše život, šta god samo da ispune svoj cilj. I verovatno zbog toga narod čeka svoju šansu, a ta šansa su sledeći izbori. Narod se oseća prevarenim: Zaev je na mitinzima govorio da ne postoji šansa da se ime Makedonije menja, a u nekoj emisiji se čak kleo i u svoju decu. To je velika prevara! – kaže Gruevski. Dodaje da je prevara i način na koji je potpisan ugovor sa Bugarskom, gde su se prihvatili svi zahtevi Bugarske.

Kako kaže, tamo je tenzija u porastu decenijama, ali kako dodaje, narod može da ima emocije i da protestuje, ali grčki političari su dobro znali da se ovakva šansa pruža jednom u sto godina.

- Znali su da je ovo šansa koja ne sme da se propušta i nisu je ni propustili. U ugovoru ima jedan deo koji kaže da je cela istorija povezana sa antikom pripada isključivo Grčkoj i da druga strana, a to smo mi, nema ništa sa tim – rekao je Gruevski.

Ističe da su pregovori tekli tako da se najviše pričalo o zakonu o jezicima.

- Na kraju smo postigli određeni dogovor koji je bio u skladu sa Ustavom. Nije predvideo neke stvari koje ima ovaj ugovor, kao što su dvojezičnost novca i neke druge, ali je predviđao je druge stvari u skladu sa Ustavom, da pređu kao prava za korišćenje albanskog jezika. Poslednji dan, kada je odluka trebala da bude doneta u njegovom predsedništvu kada je trebalo da odrede imena ministara, došlo je do preokreta i pored mojih saznanja, radi se o spoljašnjim pritiscima – rekao je Gruevski.

Prema njegovim rečima, radi se o žestokim pritiscima od strane NATO-a.

#Makedonija

#Nikola Gruevski

'