AKTUELNO

Pomoćnika direktora Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na jučerašnjem panelu u Minhenu "politički demontirao" izlaganje predsednika privremenih kosovskih insitucija Hašima Tačija i pokazao da Priština zapravo minira dijalog, sa čim se slaže i diplomata Zoran Milivojević.

Petković je ocenio da je Vučić "politički demontirao" izlaganje takozvanog kosovskog predsednika Hašima Tačija, rukovodeći se činjenicima da Priština ništa nije učinila kada je reč o postizanju dogovora.

Prema Petkovićevim rečima, predsednik Srbije je pokazao i da se Priština ni posle 11 godina nije pomerila u nastojanjima da Kosovo bude ono što žele - suverena država, a takođe razobličio ponašanje dela međunarodne zajednice koje se pravi "nemušto".

- Predsednik je ukazao da Priština zapravo minira dijalog i da različitim jednostranim odlukama čini sve da oteža situaciju, ne samo u političkom smislu, nego i na terenu - rekao je Petković za Novo jutro TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, izlaganje predsednika je razobličilo i ponašanje onog dela međunarodne zajednice koje se pravi "nemušto" u celoj situaciji i koje glumi privid odgovornosti, a iza koje ne postoje konkrenti potezi i dela.

- Iako smo čuli od brojnih zvaničnika, šefova država i međunarodnih organizacija da Priština mora da ukine takse, to se nije desilo. Priština je nastavila i dalje da ide u pravcu zaoštravanja situacije i sada njihov tim za pregovore sa Beogradom ide sa novom platformom gde ucenjuju, napadaju i miniraju dijalog - naveo je Petković.

Kaže da Priština "minira" dijalog, zato što im je jasno da je vreme kada su kroz dijalog dobijali prošlo.

Nastup predsednika, ocenjuje Petković, pokazao je delovanje suverene države koja nezavisno donosi odluke i koja vodi politiku u interesu građana Srbije i ne dozvoljava da bude ponižena.

- Mi jesmo za dijalog, ali nećemo dozvoliti da budemo poniženi. Povećava se ugled Srbije, jer Srbija sama donosi odluke i jedino odgovara građanima Srbije - rekao je Petković.

Foto: TvPink Printscreen

Kaže da je prošlo vreme kada su, kao 2008. godine, naslovi u medijima bili da Vuk Jeremić, Boris Tadić i Dragan Đilas pozdravljaju dolazak EULEKS-a kao neutralne misije koja će da pomogne vladavini prava.

- Oni su Prištini davali nezavisnost više nego brojni mentori kosovske nezavisnosti. Oni su pozdravljali dolazak Euleksa koji je 2011. stvorio granicu između Srba i Srba, koji ne samo da nije rasvetlio nijedno ubistvo Srba, već i gasio istrage - izjavio je Petković.

Ni posle 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti, kaže Petković, Priština se nije pomerila u nastojanjima da Kosovo postane država, niti su oni koji su "mentori" kosovske nezavisnosti, među kojima su, navodi, moćne države Zapada, učinili bilo šta kako bi tu "tvorevinu" priveli nekakvom pravnom poretku.

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da je Tači nastupao bez argumenata.

- Mislim da je jako dobro što je panel održan, što je predsednik Vučić prihvatio da učestvuje na njemu zato što su njegovi argumenti neumoljivi. Iz ovoga se jasno vidi ko minira dijalog. Potpuno je jasno da je Srbija ta koja čuva mir - ocenio je Milivojević.

Kako kaže, nakon panela je potpuno jasno da Srbija nije ta koja dovodi u pitanje stanje u regionu.

Prema Milivojevićevim rečima, za njega je najveći utisak sa panela bio način na koji se predsednik Vučić obratio Tačiju rečima "vi za mene niste predsednik, Srbija je suverena država, vi niste" i ocenio da je to direktno obraćanje Tačiju pred međunarodnom zajednicom jasna poruka da Srbija od tog stava neće odustati.

Foto: TvPink Printscreen

- S druge strane, to je i poruka da dogovor sa Srbijom može biti postignut samo kroz dijalog, ali ne na način da Srbija bude ucenjena i da pred nju budu postavljeni nekakvi zahtevi koji odudaraju od svega što se naziva politički - rekao je Milivojević.

Trampovo pismo pokazatelj da bez Srbije nema rešenja za Kosovo i Metohiju

Milivojević je ocenio da iz pisama - čestitki predsednika SAD Donalda Trampa Beogradu i Prištini proističe da bez Srbije nema rešenja za kosovsko pitanje, iako je podrška Vašingtona nezavisnosti Kosova nesumnjiva. - Pismo Trampa Prištini, takođe, indirektno dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova što. Suština američkog stava iskazanog u tim pismima je da se sada uvažava mišljenje Srbije, kao i da se bez Srbije kosovsko pitanje ne može rešiti - kaže Milivojević.Takođe, osim Trampovog pisma, američki stav potvrđuje i saopštenje NATO posle ministarskog sastanka, u kome jasno pozivaju na Rezoluciju 1244 vezano za ponašanje Kfora i NATO-a za mogućnost upotrebe oružanih snaga na KiM i preispitivnaje odnosa sa tzv. kosovskom vojskom.

On je izrazio nadu da će rezultat konferencije biti odlučujući stav zapadnih centara moći da "sa reči pređu na dela" i da se dođe do dijaloga, ako, kako kaže, iskreno žele mir i stabilnost na ovim prostorima.

Više i pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Petar Petković

#Zoran Milivojević

'