AKTUELNO

Da bismo razumeli dešavanja na regionalnom, mikro planu i interese pojedinih zemalja u ovom delu Evrope, nužno je, kako kaže, sve projektovati na ta dešavanja i zaoštravanja na globalnom nivou, rekao je Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ.

- Strategija velikih sila se teško menja, što ne znači da se ne menjaju oblici i metode tih njihovih strategija. To važi manje više za sve velike sile, pa i za SAD. Ne verujem da se njihova strategija prema Balkanu i Evropi menja, već da se ta strategija nastavlja, a ona je u jednom dužem period u konfrontaciji sa Rusijom i Kinom – rekao je Jovanović.

Kako kaže, da bismo razumeli dešavanja na regionalnom, mikro planu i interese pojedinih zemalja u ovom delu Evrope, nužno je, kako kaže, sve projektovati na ta dešavanja i zaoštravanja na globalnom nivou.

Foto: TvPink Printscreen

- U tom smislu, osećamo da se zaoštravaju i pritisci u vezi sa KiM, odnosno pritisci prema Srbiji. Zahtev da se ukine Rezolucija 12 44 ma kako izgledao paradoksalan, oslanja se na stavove SAD, Britanije i Nemačke, koje misle da je ova rezolucija odigrala svoju ulogu i da više nije relevantna – rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, karakteristika politika velikih sila jeste ta da lako menjaju svoje stavove, kako bi branili svoje interese.

- Kada bi Priština zahtevala da se ukine Rezolucija 12 44, za Srbiju bi bilo najlogičnije i najpotrebnije da kaže, da je ona opšteobavezujući pravni dokumenat za sve članice svetske organizacije, da ima trajni značaj i da je na snazi dok se ne izvrši – rekao je Jovanović.

Foto: TvPink Printscreen

Prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, rekao je da smatra da Balkan i nije toliko bitan u ovom trenutku za SAD ili za EU.

- Bitan je u tolikoj meri da taj proces bude što manje komprikovan. Oni samo žele da nema ruskog uticaja koji bi bio izražen i njima stvorioo dodatne probleme. Oni su do guše u problemima. Postoji opšta disharmonija između rukovodstva SAD i administracije koja je formirana u zadnjih 15-ak godina, i oni su naučili da rade kako oni žele i da ih ceo svet prati – rekao je Miletić.

Kako kaže, svi problemi koje imaju fokusiraju ih na njih same, pa tako da ne mogu ni da vide dalje od toga.

#Evropa

#SAD

#Živadin Jovanović

'