AKTUELNO

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, i predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, saglasili su se da je od vitalnog značaja uklanjanje svih prpreka za nastavak dijaloga sa Srbijom

- Kosovo i Sjedinjene Države imaju zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju, naš zajednički cilj je da se izgradi mir i stabilnost na Kosovu i u regionu kao preduslov za razvoj prosperiteta naše zemlje. Ključ za postizanje mira je mirovni sporazum, sveobuhvatni i konačni između Kosova i Srbije - rekao je Tači, saopšteno je iz iz njegovog kabineta.

Tači je rekao i da je partnerstvo i prijateljstvo Prištine sa SAD od vitalnog značaja za Kosovo.

- Sve što je Kosovo postiglo do sada treba da zahvalimo sveobuhvatnoj podršci SAD - rekao je Tači, navodi se u saopštenju.

Ambasador Kosnet prosledio je juče pismo američke administracije liderima prištinskih institucija kojom je još jednom zatraženo ukidanje stopostotno povećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, što bi otvorilo put za nastavak dijaloga i postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine.

Priština bi danas ili sutra mogla da donese odluku o ukidanju taksi i to glasanjem na sednici vlade, izjavio je danas savetnik bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage, Ramuš Tahiri uz ocenu da je tvrdoglavost kosovskih insitucija po pitanju taksi nepojmljiva u međunarodnim odnosima.

- Takse će biti ukinute ili privremeno ukinute, ostaje da se nađe način kako će to biti urađeno - da li će se glasati u parlamentu ili će se vlada naterati ili će se glasati u vladi. U oba slučaja većina javnosti i poslanika i ministara je za privremeno ukidanje taksi, kako bi se dala šansa dijalogu i izbegle sankcije - rekao je Tahiri.

Prema njegovim rečima, na tu temu će se verovatno danas ili sutra glasati na sednici vlade.

O taksama do sada nije bilo moguće glasati i pored konkretnog predlog glavne partije u vladi - Demokratske partije Kosova.

- Pozicija Prištine neodrživa je zbog dva oprečna mišljenja o ukidanju taksi. Stav premijera je da takse ostaju dok Srbija ne prizna Kosovo, što znači neko vreme ili nekoliko godina, dok su predsednik i parlament za privremenu suspenziju - rekao je on.

Priče o sankcijama su konkretne, jer je ta mera jednostrana i nije dobar primer u međunarodnim odnosima.

- Tvrdoglavost kosovskih insticija nepojmljiva je u međunarodnim odnosima. Uz sve ispada da Kosovo ništa nije shvatilo o ulozi koju ima kao država, o subjektivitetu i značaju na Balkanu i iznalaženju rešenja o problemima - naveo je Tahiri - bivši direktor za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova.

Prištinski politkolog naveo je da je sada stvar i u tome to da li priština treba da ide na izbore posle ukidanja taksi ili vlada pada pre, ako premijer da ostavku.

Tada, kako je dodao, takse ostaju do leta, jer neće biti institucija koje će ih ukinuti.

Po njegovim rečima, u toku su razgovori da se vlada Ramuša Haridnaja proširi Demokratskom ligom Kosova i Socijaldemorkatskom partijom.

- Ako to uspe onda je moguće, iako Haradinaj podnese ostavku, izabrati novu vladu i novog premijera, a nakon toga i ukinuti takse - kazao je on.

Savetnik bivše presednice Jahjage, rekao je da sankcije o kojima SAD priča teže da ciljaju na poltičku elitu, a ne na narod ili Kosovo kao državu.

- One se svode na vize, delegacije ne dolaze u Prištinu, naše delegacije ne idu u inostransvo, ne učestuvju na reglionalnim samitima, suspenduje se određena pomoć - rekao je Tahiri.

#Amerika

#Kosovo i Metohija

#Priština

#Srbija

'