AKTUELNO

Vlast u Venecueli nije pala sa neba, ali i opozicija ima snažnu socijalnu bazu u urbanim centrima, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, analitičar Dragomir Anđelković.

- Za Srbiju je dobro što se velike sile ne bave nama, što im nismo prioritet. Mi smo jedna vrsta sekundarnog pitanja i svi se sada bave drugim pitanjima, kao što su Venecuela i Sirija. Tamo gde se uistinu ukrštaju koplja dolazi do ogromnih problema – rekao je Anđelković.

Kako kaže, Venecuela je jedno dubinski podeljeno društvo, kao i kako dodaje da Maduro ima podršku u jednom velikom segmentu stanovništva.

Foto: TvPink Printscreen

- To nije vlast koja je pala sa neba, ali isto tako i opozicija ima snažnu socijalnu bazu u urbanim centrima. To je društvo na granici ozbiljnih građanskih sukoba koje koriste stranci. Onda se nađu svetski moćnici koji kažu da nisu bitni izbori. Može biti predsednik bilo ko, ali ukoliko se ovo iskomplikuje može biti ozbiljan rat – rekao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, Venecuela ima ozbiljnu vojsku, a kako kaže, političke strukture na koje se oslanja Maduro mogu da iznedre ozbiljan pokret otpora.

- Nadam se da do toga neće doći, ali generalno Venecuela neće pokleći, oni će se braniti - rekao je Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Vojni analitičar Vlado Radulović, rekao je da smatra da mogućnost za američkom intervencijom u Venecueli uvek postoji.

- Deluje da su SAD spremni da preuzmu određene korake. Venecuela je vojno izuzetno jaka i to po svim segmentima, imaju i borbeno naoružanje. Međutim, ključno pitanje je moral vojske i za sada regularni predsednik Venecuele ima podršku i uporište u vojsci – rekao je Radulović.

#Dragomir Anđelković

#Sukob

#Venecuela

'