AKTUELNO

Statut Rudarskog kombinata "Trepča", koji je noćas usvojila kosovska skupština, ostaće mrtvo slovo na papiru, sa nadležnošću do reke Ibar, izjavio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić.

- Koliko god se albanski lideri trudili da politikom svršenog čina ugrožavaju opstanak srpskog naroda, pa nakon uvođenja taksi usvajaju i odluke kojima žele da otmu 'Trepču' od srpskog naroda, Srbi i Srbija to neće dozvoliti - navodi se u saopštenju.

Rakić je podsetio da su decenijama generacije Srba, kako sa Kosova i Metohije, tako i iz centralne Srbije, izdvajale ogroman novac kako bi se izgradila "Trepča", i ako neko misli da ćemo mi to pokloniti, ili da će nam se tek tako oduzeti, grdno se vara.

- Ovaj statut koji je pisao jednonacionalni odbor, u kome nije bilo Srba, a kojim se pokušava oteti 'Trepča', koja je privredno srce opstanka našeg naroda, će ostati mrtvo slovo na papiru sa nadležnošću do reke Ibar - navodi se u saopšenju. Rakić je pozvao međunarodnu zajednicu, koja promoviše zaštitu prava svojine, da jasno poruči svojim pulenima da otimanje "Trepče" nije korak koji će naići na razumevanje Srba i Srbije.

#Goran Rakić

'