AKTUELNO

Portparol Centra za društvenu stabilnost Predrag Rajić ocenio je danas da deo opozicije frustrira to što iz godine u godinu idu iz poraza u poraz, te ne mareći za ljude na Kosovu i Metohiji, kosovsko pitanje žele da iskoriste da bi ostvarali neke lične interese.

Rajić nije očekivao da će zemlje Zapada i SAD reagovati na najavu otvaranja granica između Albanije i Kosova i napominje da se mogla očekivati samo deklarativna osuda, te da se na delu ništa sigurno neće promeniti.

- Moramo biti svesni tu nekoliko činjenica. Prvo Albanci imaju svoj strateški cilj koji je star nekoliko vekova i jasno je definisan i oni su se trudili da ga realizuju kada god su mogli i koliko su mogli u zavisnosti od toga koliko su geopolitičke okolnosti dozvoljavale, ali nikada od njega nisu odustajali. Zanimljivo je da su tu manje više oni bili jedinstveni bez obzira na to kakve unutrašnje razlike imaju. Da li su one ideološke prirode, interesne prirode, oni su u principu uvek bili na istom putu - rekao je Rajić.

Sa druge strane, mi Srbi smo beskrajno talentovani kao pojedinci, ali ne uspevamo da te individualne talente stavimo u službu opšte stvari.

- Vučić je načinio jedan gest velikog državnika kada je započeo unutrašnji dijalog o KiM, kada je želeo da čuje od svih kakve to predloge imamo za KiM, i oko čega moćemo da se okupimo i da kažemo ovo je naš minimum i ispod toga nećemo ići, to želimo da ostvarimo, kao što su Albanci zacrtali svoj cilj kada je u pitanju stvranje te takozvane velike Albanije - navodi Rajić.

Prema njegovim rečima, dobar deo opozcije i takozvane javnosti se vode isključivo sitnospostveničkim interesima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tu imate veliki broj ljudi koji su na visokim pozicijama, a ni sami ne znaju zašto, dakle nepotizmom su tu stigli i nemaju kapaciteta da obavljaju funkcije u društvu koje bi morali, pa se sklanjaju u stranu, ako bi to mogli da prespavaju, da to reši neko mimo njih - primetio je Rajić.

Kako je dodao, ima i onih koji vrlo svesno u to ulaze, imaju neki svoj lukrativni interes i žele da ga ostvare tako što će napakostiti i državi.

- Vođeni su nekim negativnim snažnim emocijama kada je u pitanju predsednik konkretno. Frustrira ih to što iz godine u godinu idu iz poraza u poraz i ne mogu da uvide da su uzroci poraza u njima samima i onda kroz tu mržnju, nije bitan narod na KiM i kosovsko pitanje žele da iskoriste da bi ostvarali neke lične interese - dodao je on.

Rajić je poredeći naše i albansko društvo ocenio da je njihovo društvo zrelije po tom pitanju.

- Oni imaju nacionalni cilj i po tom pitanju se ne dele - istakao je Rajić i dodao da je poražavajuće to što Srbi kao najdržavotvorniji narod na Balkanu nisu jedinstveni.

#Predrag Rajić

'