AKTUELNO

Nesumnjivo je da Srbija značajno učestvuje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i podsetila da naša zemlja tek do momenta punopravnog članstva mora u potpunosti uskladiti spoljnu politiku sa politikom EU.

Govoreći o izveštaju sa skrininga koji je započet pre četiri godine, on treba da pokrije analizu nivoa usklađenosti različitih parametara zakonodavstva sa onim što je zajednička spoljna i bezbednosna politika EU, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Objašnjava da je izveštaj sa skriniga preduslov da bi se kasnije radila pregovaračka pozicija i ušlo u pripremu za otvaranje poglavlja.

- Cela priča o Poglavlju 31 dobila je značajno politički ton, iako to ranije bio slučaj. Naime, ovo poglavlje su države ranije lako otvarale i zatvarale, a u međuvremenu je došlo do zaoštravanja na nivou EU i drugih glubalnih partnera, a pre svega sa Ruskom Federacijom - objašnjava ministarka.

Kako dodaje, Poglavlje 31 pokriva mnogo širi spektar pitanja od trenutnog restriktivnog režima prema Rusiji.

Foto: TV Pink Printscreen

Poglavlje 31 ne pokriva samo taj deo, već se radi i o učešću u mirovnim misijama EU. Srbija, inače, ima najveći broj učesnika u mirovnim misijama EU, prva je država u regionu koja je počela pripreme za civilne misije, i prva je država u regionu koja je počela usklađivanje naših strateških dokumenata sa globalnom strategijom EU - kaže Joksimović, pojašnjavajući da to znači da je naš spoljno-politički prioritet članstvo u EU i da oni definišu okvir nacionalnih, važnih odbrambenih i strateški bezbednosnih dokumenata.

Ovo je, kaže, ozbiljan doprinos Srbije zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, te svođenje Poglavlja 31 samo na stepen usklađenosti sa deklaracijama, koje su uglavnom vezane za pitanja koja se donekle tiču Ruske Federacije i drugih država, nije dovoljan razlog da se kaže da Srbija nije usklađena i da se ne usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

- Poštenje je najbolja politika, i u unutrašnjoj politici i u međunarodnim odnosima. Mi smo otvoreno i jasno rekli da se Srbija neće priključiti sankcijama Rusiji, a ni prema pregovaračkom okviru u ovoj fazi ne moramo da uradimo. Naša obaveza je da do punopravnog članstva budemo u potpunosti usklađeni. Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija i druge imaju svoj istorijski ne lak diskurs sa Rusijom, te iz svojih razloga imaju drugačija očekivanja. Ipak, Srbija je sa svojim pozicijama, iskren i predvidiv partner - kaže ministarka.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da postoji dovoljno elemenata da se izveštaj za Poglavlje 31, koji datira iz 2014. godine, ažurira, kako bi se videlo šta je sve Srbija u međuvremenu uradila. Podseća i da je Briselski sporazum deo doprinosa zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije.

- I Briselski sporazum je deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i bio je naš doprinos da se na miran način i u okvirima zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU pokuša rešavanje bezbednosnih izazova u našem regionu. Srbija je ozbiljna, doprinosi zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU i značajno učestvujemo. Postoji stepen izvesne neusklađenosti sa zajedničkim rezolucijama i deklaracijama i to je za nas izazovan proces za nas u budućnosti, ali pratimo međunarodne okolnosti i građani treba da razumeju da razumeju da su se odnosi na međunarodnoj političkoj sceni zakomplikovali - kaže Joksimović.

Srbija mora da bude pažljiva i da nastavi da vodi odgovornu politiku, ocenjuje ministarka.

Ceo razgovor sa ministarkom evropskih integracija pogledajte u nastavku:

#Jadranka Joksimović

#Novo jutro

'