AKTUELNO

Milan Lađević, glavni urednik Srpskog telegrafa, reagujući na izjavu Fatmira Ljimaja koji želi da samoproglašeno Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, kaže da bez dogovora sa Srbijom oni neće imati ništa.

- Oni su svesni toga I svesni su I njihovi mentori. Ne može Srbija da izgubi sve, a oni da dobiju sve. To je nemoguće I zato je ova nova američka administracija došla na ideju da može da se napravi neki novi sporazum, zadovoljavajući za obe strane – kazao je Lađević za Novo jutro Televizije Pink.

Prema njegovim rečima, politička situacija na Kosovu nije prosta, postoje klanovi koji se, kako kaže, međusobno kolju.

- Oni imaju isti cilj, da Kosovo bude jedinstvena celina, kako su je zamišljali od početka, ali to ne ide. Postoje razlike između njih, ko koga sluša. Tači više sluša Ameriku I Brisel, Haradinaj London. Svako tu ima svog nekog mentora – ocenio je Lađević I dodao:

Mi ne treba da učestvujemo u dogovorima I dijalozima dok se ne reši skidanje taksi I mere koje su neviđene u svetu. Srbija vodi dobru diplomatsku borbu I ona je dala rezultate I mi treba da nastavimo da na taj način vodimo svoje bitke – naveo je Lađević.

Foto: TvPink Printscreen

Lađević je komentarišući naslov u novinama da “nema promene formata bez dogovora Rusije i SAD-a” rekao da nijedan svetski problem ne može da se reši bez dogovora Rusije i Amerike.

- To smo videli na bezbroj drugih primera kroz istoriju, jer sve što se reši bez dve velike sile nikada nije trajalo. Mislim da je dobra ideja predsednika Vučića i Dačića što su izjavljivali da u rešavanje kosovskog problema treba da se umešaju i Rusija i Kina i Amerika, I da će se tako postići najtrajniji sporazum – naveo je Lađević.

Kako dodaje, Englezi bi spoticali taj sporazum, ali pomenute tri sile vladaju i vladaće svetom još dugo godina.

Profesor doktor Vladimir Vuletić, sociolog rekao je da se ne sme odustati od onog što je zacrtano, a to je da pregovori nisu mogući pre nego što se ukinu takozvane mere Prištine.

Foto: TvPink Printscreen

- Kada se to ukine videćemo u kom bi se pravcu dalje moglo razgovarati. Kada se mere ukinu, tada se otvara horizont – ocenio je Vuletić.

Kako dodaje, bilo bi najbolje da je Srbija mogla da pregovara sama, ali da realnost nije takva.

- Treba videti gde imamo najmanje štete, a najviše koristi – istakao je Vuletić.

#Kosovo i Metohija

#Milan Lađević

'