AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednicima vlada Bugarske Bojkom Borisovim, Grčke Aleksisom Ciprasom, i Rumunije Vjorikom Dančilom.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, nakon čega su se obratili medijima.

Predsednik je izjavio da je ponosan i srećan jer je ugostio svoje prijatelje. On im se zahvalio na poseti i tome što rado posećuju Beograd i Srbiju.

- Čast mi je da ugostimo prijatelje i zahvalan sam im na odnosu prema nama - kaže Vučić.

Ističe da je bilo govora o predsedavanju EU, a sledeća je Rumunija. Predsednik je zahvalio Bugarskoj za predsedavanje EU kada je Bojko Borisov uložio mnogo napora u poboljšanje pozicije Zapadnog Balkana i Srbije.

- Hvala i Ciprasu na podršci Srbiji. Svi zajedno uvereni smo da će Rumunija veliku pažnju posvetiti i nastavku evropskih integracija Srbije, kao i da ćemo se posvetiti infrastrukturnom povezivanju. I politički se sve snažnije povezujemo - kaže Vučić.

Predsednik je naveo da su razgovarali o nekoliko konkretnih tema, i dodao da je razmotreno pitanje za izgradnju auto-puta od Vršca do Temišvara.

- Razgovarali smo i u unapređenju železničke infrastrukture. Očekujemo da donesemo odluku vezano za našu železničku infrastrukturu i do Vranja i do granice i verujem da ćemo pronaći dovoljno novca i računa da uđemo sa Skopljem u tu inrvesticiju - rekao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Vučić je naveo da su danas razgovarali i o energetici.

- Zahvalan sam svim našim gostima. Doneli smo odluku da formiramo inicijalni organizacioni komitet od 16 ljudi kako bismo tim putem svoje zemlje zajednički kandidovali za domaćinstvo Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. i Svetskog prvenstva 2030. godine. Mi sledeće godine krećemo sa izgradnjom nacionalnog, ali i više stadiona širom zemlje  - rekao je Vučić.

Kako kaže, imamo staru i zaostalu infrastrukturu. Naveo je da sledeće godine počinjemo sa gradnjom nacionalnog stadiona.

- 2021. Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj pridružiće se i Grčka u organizaciji Evropskog prvenstva za odbojkašice. Očekujemo da ponovo budemo šampioni Evrope - rekao je Vučić.

Naveo je da su pričali i o turizmu, i pozvao građane svih ovih zemalja da dođu u Srbiju.

Dančila: Rumunija će pružiti svu moguću podršku Srbiji na njenom putu ka EU

Premijerka Rumunije zahvalila je Vučiću na dobrodošlici i gostoprimstvu.

- Za nas je ovo veoma važan sastanak na kojem smo govorili o saradnji, kao i o saradnji u okviru kvadrilateralnog formata. Govorili smo o turizmu, energeitci, ali i o sportu. Želimo bolju povezanost, poboljšanju saradnju i značajnije unapređenje prijateljstva. Razgovarali smo i o infrastrukturi, kao i o ekonomiji koja bi bila podrška ljudima iz Rumunije da ulažu u Srbiju - kaže Dančila.

Foto: Tanjug

Dodaje da je bilo reči o iskorišćavanju potencijala reke Dunav, a jedno od pitanja bilo je i preuzimanje predsedavanja Evropskom unijom, što preuzima Rumunija od 1. januara 2019. godine. Ovo će pomoći da se da doprinos evropskom putu zemljama Zapadnog Balkana, ocenjuje rumunska premijerka.

Kaže da je uputila poziv Vučiću da poseti Bukurešt.

- Važno je da pružimo podršku Srbiju, kako bi mogla da otvori nova pregovaračka poglavlja i zatvori ona koja je već otvorila. Treba da podržavamo Zapadni Balkan i proširenje, što je za nas prioritet na agendi - kaže Dančila.

Premijerka Rumunija kaže da se nada da će, zemlje Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice EU, to i postati tokom predsedavanja Rumunije Evropskom unijom.

Borisov: Naše četiri zemlje se nalaze na jednom od najlepših mesta na planeti

- Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću na gostoprimstvu. Drago mi je da smo ovde. Uvek ističem da nema boljeg mesta u EU i naši sastanci su uvek u saglasnosti sa politikama EU. Uvek pozdravljamo pristupanje našoj zajednici i razvoj naših zemalja. Naše četiri zemlje se nalaze na jednom od najlepših mesta na planeti. Četiri zemlje koje po BDP- u i razvoju ne treba da budu potcenjene - rekao je predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, to najpre može da se ostvari po infrastrukturalnim projektima.

- Nadam se da ćemo i sa Rumunskom vladom kada dođe vreme za saobraćajne koridore moći da izgradimo više mostova - rekao je Borisov.

Prema njegovim rečima, u borbi sa problemima moraju da budu jedinstveni i ujedinjeni.

- Važno je da radimo zajedno kada je reč o zajedničkoj politici. Mislim da moje kolege priznaju i vide napore koje Bugarska radi po pitanju migracija i verujemo da ćemo biti istrajno. Oslanjam se na Rumunsko predsedavanje i voleo bih da drže ovu temu na agenda EU - rekao je Borisov.

Kako kaže, nada se da će uskoro i Srbija postati deo EU.

- Naš format nije usmeren ni protiv koga, već suprotno. Želimo da radimo konstruktivno u vezi sa infrastrukturom. Kao i da se uvežemo kada je u pitanju sport, da pokažemo dobre primere i dobru komunikaciju - rekao je Borisov.

CIPRAS: BALKAN JE OBLAST KOJA ZAPRAVO MOŽE DA POSTANE FOKUS MIRA, SARADNJE I ZAJEDNIČKOG RAZVOJA

Cipras je zahvalio Vučiću na toplom gostoprimstvu i dodao da je ovo inicijativa koja je dala veliki polet ovom region.

- Napravili smo dobar tim. Biće ovo otvorena “utakmica” sa temama koje su važne po region - rekao je Cipras.

Kako kaže, ova kreativan utakmica će dovesti do cilja da ostvarimo neke golove i poene.

Foto: TvPink Printscreen

- Balkan jeste oblast koja zapravo može nešto da pruži Evropi. Nije drugorazredni region, već treba da postane fokus mira i saradnje i zajedničkog razvoja. Smatram da je to zaista važno - rekao je Cipras.

Prema njegovim rečima, sada kada Rumunija bude predsedavajuća EU, smatramo da će doći do rešenja mnogih ovih stvari o kojima smo pričali.

- Istakli smo značaj toga da Srbija pristupi EU i koji to značaj ima za budućnost regiona. EU mora da donese dobre odluke za ljude na Balkanu. Pred nama su izazovi, imamo poteškoće koje moraju biti prevaziđene, ali želimo da prenesemo poruku optimizma i da sve zemlje Balkana treba da slede primer koji smo danas postavili - rekao je Cipras.

Kako kaže, moramo da se držimo i principa solidarnosti i da na najbolji način iskoristimo evropske fondove.

- Takođe smo razgovarali o konkretnim projektima, o infrastrukturi, povezivanju, drumskim saobraćajem i železničkom saobraćaju. Razgovarali smo i o IGB gasovodu. Želeo bih da završim tako što ću pomenuti kandidaturu za Svetsko prvenstvo i organizaciju tako velikog sportskog događaja, koja je nešto što je više od cilja. To je inicijativa koja nosi veliku simboliku na Balkanu - rekao je Cipras.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

'