AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom, koji boravi u poseti Srbiji i na zajedničkoj koferenciji za medije zahvalio se grčkom premijeru na poseti, rekavši da naše dve zemlje i narodi imaju istinski prijateljske odnose.

- Srbija doživalja Grčku kao iskrenog saveznika i prijatelja kroz vekove. Želimo da  izgrađujemo dobre odnose. Zahvalni smo Grčkoj na podršci oko teritorijalnog integriteta naše zemlje - rekao je predsednik Vučić, zahvalivši i na podršci koju Srbija dobija na evropskom putu.

- Danas smo razgovarali o svim važnim regionalnim pitanjima za obe zemlje - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Danas sam govorio premijeru Ciprasu o problemima sa Kosovom, iako je on već znao šta se dešava sa formiranjem vojske Kosova. Govorio sam i o taksama od 100 odsto koje su odstupanje od racionalnog razmišljanja, kao i o problemima sa kojima se Srbi na KiM suočavaju - naveo je Vučić i dodao:

- Očekujem da ćemo preći 500 miliona evra u našoj trgovinskoj razmeni sa Grčkom. U narednih nekoliko nedelja završićemo južni krak Koridora 10. Naš problem je brža pruga i brži vozovi. Očekujem da ćemo sa Grčkom i Makedonijom da rešimo na bolji način - kazao je predsednik Srbije dodajući da je digitalizacija takođe bila jedna od tema sa premijerom Ciprasom.

- Idemo na snižavanje cena za telefonske usluge među dve zemlje. Nadamo se da ćemo u potpunosti da ukinemo roming - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je još jednom poželeo dobrodošlicu Ciprasu i poželeo da češće dolazi.

Foto: Tanjug

- Mi grčkom narodu uvek želimo sve najbolje. Srpski narod je zahvalan na svemu i na dobroj saradnji sa Grčkom - izjavio je Vučić.

Kako dodaje, za Srbiju je veoma važno da dogovor iz Prespe bude sproveden, jer bi to značilo da Severna Makedonija postaje neka vrsta mosta između Srbije i Grčke.

- To bi značilo da tu više nemamo nikakav zid, a u regionalniom smislu to bi bilo dodatno približavanje Beograda i Atine i dva naroda - rekao je Vučić i dodao:

Mi znamo da to nije lako. Ne želeći da se mešamo u unutrašnja pitanja, samo smo ukazali da je to put koji Srbija podržava - istakao je Vučić.

Najvažniji zadatak Srbije i Grčke je očuvanje mira i stabilnosti

Predsednik Vučić je odgovarajući na pitanja novinara izjavio da je važno da se problemi na Balkanu rešavaju mirnim putem.

- Stabilnost i očuvanje mira je važan zadatak svih nas. Kod nas je situacija drugačija, komplikovanija težom prošlošću u odnosu na odnos Makedonije i Grčke. Naš prijatelj je rekao da Srbija treba da nastavi da traži rešenje za kosovski čvor. Posle plakanja i kukanja ne možemo da rešimo tek tako. Kada vam neko u 21. veku uvede takse i ljuti se što smo pobedili na glasanju u Interpolu... Mi insistiramo na racionalnom dogovoru. Želimo da insitiramo na racionlanom ponašanju - rekao je Vučić dodajući da se nada sa će SAD i EU imati značajniji utisak na Prištinu.

Kako je istakao, najvažniji zadatak Srbije i Grčke je očuvanje mira i stabilnosti.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje novinara o gasu, rekao da Srbija dobija gas iz Rusije i da nam je potrebno više gasa.- Mi tražimo rešenje za svoju zemlju. Privreda raste, potrebno nam je više gasa, ali to još jednom govori o našoj poziciji na Balkanu i sa čim sve treba da se suočimo - rekao je Vučić, ističući da Srbija danas ima budžet u suficitu, a da je javni dug smanjen.

PUTIN U SRBIJI 17. JANUARA

Vučić naglašava da Srbija nije ni blizu dogovora sa Prištinom i kaže da je sporazum daleko.

- Pismo Donalda Trampa je očekivano. SAD je priznao nezavisnost Kosova, dobro je što uprkos tome oni očekuju da se Priština dogovori sa nama - rekao je predsednik Vučić, dodajući da je do sada sretao negativne reakacije oko kompromisa, naglašavajući da ne odustaje od postizanja kompromisa.

- Na kraju će Srbija i građani da odluče. Važno je da postignemo sporazum, ali i svet mora da razume da kompromis nije poraz, već pobeda budućnosti i života. Nećemo dozvoliti ugrožavanje života Srba na KiM. Mi pre svega mora da pokušamo da se tenzije smire - dodaje Vučić, i naglašava da nije video ruske reakcije, dodajući da 17. januara dočekuje predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Nisam video probleme sa ruske strane - dodao je i ponovio je da je posao Srbije da se očuva mir i stabilnost u regionu.

- Ja se borim za mir i stabilnost, a ne rat i sukobe - ističe Vučić.

Foto: Tanjug

Cipras: Priština doliva ulje na vatru

Predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras zahvalio je Vučiću na srdačnom dočeku, istakavši da je odnos Srbije i Grče ojačan.

Kako kaže, ovo je njegova treća poseta Srbiji kao premijera Grčke.

- Mi moramo da imamo zajednički cilj i zajedničku viziju. Niko neće moći da zaboravi podršku i solidarnost koju je Grčki narod pokazao prema Srbiji za vreme bombardovanja, ali ni mi ne zaboravljamo podršku kada je Grčka bila u ekonomskoj krizi - istakao je Cipras, dodajući da Srbija i Grčka treba da postanu bedem svega što se dešava na Balkanu.

- Naša vizija nas je dovela do ideje da ojačamo naše bilateralne odnose ali i da pristupimo saradnji sa Rumunijom i Bugarskom. Plan je projekat povezivanja naših zemalja u trgovini i infrastrukturi - kazao je Cipras i dodao da je saradnja put koji vodi stabilnosti na Balkanu.

Foto: Tanjug

Cipras je rekao da je sa Vučićem razgovarao o raznim temama.

- Razgovarali smo o neprihvatljivoj aktivnosti sa strane Prištine i formiranju kosovske vojske. Ove inicijative ne doprinose stabilnosti u regionu, već izazviaju destabilizaciju. To je potrebno da se istakne jer predsednik Vučić ima jako težak posao. Teško je da se nađe pravo rešenje, ali morate ostati na tom putu. Osuđujem radnju koju sprovodi Kosovo, dok Srbiju podražvam u naporu da pronađe rešenje - rekao je Cipras.

Kako je dodao, Grčka je pokazala da igra ulogu stabilizatora u regionu.

- To smo pokazali sporazumom sa susednom zemljom, Makedonijom, dodajući da je to zemlja koja je predstavljala sivu zonu između Srbije i Grčke. Prespanski sporazum će pomoći svima da razviju svoju ekonomsku saradnju - naglasio je Cipras.

Cipras je dodao da je sa predsednikom Vučićem pričao o digalizaciji, obnovljivim izvorima energije i sportu.

- Sve je to most koji spaja narode. Srbija i Bugarska imaju cilj da preuzmu Mondijal. Ovaj region treba da postane poznat po saradnji četiri zemlje, a ne po ratu - dodao je Cipras.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, dok su ministri dve vlade razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima.

Nakon toga, održana je druga sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, u prisustvu Vučića i Ciprasa.

Cipras danas završava bilateralnu posetu Srbiji, ali ostaje u Beogradu zbog sutrašnjeg sastanka kvadrilaterale, kojem će uz njega i predsednika Srbije, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije, Bojko Borisov i Vjorika Danćila.

#Aleksandar Vučić

#Aleksis Cipras

'